SECRETELE „CONVIEȚUIRII” CU BOALA PARKINSON (BP)

 Autor: doctor Dan Mircea Farcaș

 

 Motto: ”Eu nu sunt cel care suferă de boala Parkinson. Eu sunt cel care am decis că pot să trăiesc cu boala Parkinson”.

 

 Toate realizările din viața mea, familia, viața socială, cariera, calificările și diplomele, activitatea medicală, activitatea comunitară, le-am făcut și obținut conviețuind cu BP. Am reușit să conviețuiesc peste 33 de ani alături de o boală considerată încă a fi INCURABILĂ, pentru că motto-ul meu au fost cuvintele regretatului Titan al neurologiei românești, Dl. Prof. Dr. Doc. Ovidiu Băjenaru: „BP este o afecţiune… pentru care… există mai multe posibilităţi terapeutice simptomatice ce modifică favorabil evoluţia bolii, care au capacitatea de a produce ameliorări… şi care au crescut semnificativ capacitatea bolnavilor de a-şi continua pentru mulţi ani în condiţii normale sau aproape normale, viaţa, odată cu îmbunătăţirea semnificativă a calităţii acesteia”.

Am reușit, pentru că niciodată nu am crezut în IMPOSIBIL și în INCURABIL, pentru că mi-am trezit și mi-am pus la treabă „VIRTUȚILE mele ADORMITE”, dar mai ales pentru că mi-am ACCEPTAT IMAGINEA DIN „OGLINDĂ”. Am avut nevoie de aproape douăzeci și cinci de ani ca să înțeleg că SECRETUL „CONVIEȚUIRII” CU BOALA PARKINSON este… ACCEPTAREA BOLII! Motivația dublată de Perseverență, Puterea Interioară izvorâtă din Convingerea că dacă alții au putut și EU POT, Credința fermă că voi reuși, m-au ajutat ca după peste treizeci și trei de ani de conviețuire cu dl. Parkinson, ani în care boala a progresat, SĂ RĂMÂN ACTIV și să ÎMI PĂSTREZ AUTONOMIA. Apariția și instalarea bolilor în corpul nostru nu este rezultatul alegerilor și hotărârilor noastre. Diagnosticarea unei boli cronice este una dintre cele mai dure provocări ale vieții, pentru că FRICA de Pierdere a „Stării de Sănătate” ne angoasează, ne îngrijorează, ne tulbură rațiunea și gândirea și ne alterează calitatea vieții. În urma diagnosticării bolii Parkinson, poți trăi sentimentul de pierdere a sănătății, a alterării stării de bine… Boala Parkinson te pune în fața incapacității de a face anumite lucruri pe care le făceai înainte de a fi bolnav. Prof. Abraham Liebermann spunea: “Zi de zi, pacienții cu BP se trezesc captivi în propriul corp… Corpul lor nu vrea să facă ceea ce ar dori ei”… Un diagnostic „nemilos” cum este BP, ne schimbă viața, bulversându-ne prezentul și viitorul. Apariția în viața noastră a BP, boală handicapantă, considerată ca incurabilă, constituie un traumatism psihic foarte grav. Apare un dezechilibru emoțional care ne tulbură rațiunea. Apar întrebări, multe, fără răspuns: De ce tocmai mie trebuia să mi se întâmple una ca asta? Ce pot să fac în această situație??? Cum voi putea trăi cu o boală incurabilă ??? Apar scenarii pesimiste: nu voi scăpa niciodată de boala asta! Apare frica, disperarea. Simți că nu mai este nicio soluție și nu vezi nicio ieșire din această situație. Ajungi să „crezi” că boala te va răpune, că ești aproape de „sfârșit”, că ”NU POȚI” face nimic. E momentul să înțelegi că poți alege să-ți continui drumul indiferent cât de greu ți-ar fi, că poți fi rezilient, că poți evolua, că poți învăța cum să trăiești cu o boala presupus incurabilă.

Așa că, nu te opri! Continuă să trăiești! Continuă căutările! Informează-te și nu-ți lăsa creierul să doarmă. Nu-ţi pierde speranţa! Oricât de dificile ar fi momentele prin care treci, adu-ţi aminte că „nu pot face nimic“, va exista în capul tău atât timp cât vei gândi că nu poți face nimic. Atâta timp cât viața ta se desfăşoară sub semnul lui „NU POT”, cât timp vei avea convingerea că nu poți face nimic, nu vei reuşi niciodată să înveți să conviețuiești cu BP! Nu uita niciodată că între „a fi” și „a nu fi” există doar „NU POT”! Boala Parkinson este o boală pe viață, o boală așa-zis INCURABILĂ iar povestea călătoriei noastre alături de dl. Parkinson este de fapt povestea vieții noastre. Poate fi povestea neirosirii șansei de a te bucura de dreptul tău divin la viață și povestea asumării responsabilității de a-ți duce crucea, oricât de grea ți se va părea. Poate fi povestea victoriei vieții și a necapitulării în fața neputinței! Este povestea perseverenței de a nu te lăsa doborât în fața DIZABILITĂȚII și a credinței de nezdruncinat că poți învăța cum să transformi INCURABILULUI în... CURABIL! O poveste – fără povestea din spatele bolii, fără povestea durerilor, a neliniștilor și a multelor întrebări fără răspuns – există doar pentru cei care nu au cunoscut niciodată boala! Adevărul este că „O boală nu este o problemă... decât dacă CREDEM că boala este o problemă. Și că nu boala este problema, ci FELUL ÎN CARE REACȚIONĂM la boală este problema.” Prof. Abraham Liebermann afirma : “BP este o parte a vieții tale. Ca să trăiești cu ea, trebuie să fi un luptător extraordinar, perseverent ca un tigru, dar mai ales, trebuie să ai o gândire inventivă și să fii mai îndrăzneț și temerar decât o vulpe.”

“Viața cu BP necesită cunoaștere și înțelegere. Trebuie să fii conștient de faptul că afectează corpul și mintea și să fii informat cum te poate ajuta medicina clasică împreună cu procedurile complementare și alternative.” scrie dr Dr. Jill Marjama-Lyons în cartea - What Your Doctor May Not Tell You About PD.

Ceea ce ne diferențiază pe noi, oamenii, pe unii de alții, este modul în care fiecare om înţelege să ia atitudine, să se comporte, să decidă ce fase, în fața situațiilor problematice din viața personală. Pentru că noi suntem cei care cuantificăm semnificația evenimentelor din viața noastră! Dacă vrei să înveți cum să conviețuiești cu boala, e cazul să înțelegi că nimeni nu poate face nimic în locul tău și că e cazul să devii „avocatul propriei tale vindecări, înainte de a deveni sclavul unor scenarii pesimiste. Vei deveni ÎNVINGĂTOR, abia atunci când vei conștientiza că nu ai nicio șansă dacă nu te adaptezi la dizabilitățile aduse de dl. Parkinson în viața ta. Atunci când vei descoperi ce potențial nebănuit are creierul și corpul nostru, vei înțelege că boala Parkinson poate fi stăpânită. Pentru asta îți trebuie răbdare, perseverență și cunoaștere. Trebuie să o cunoști, să fii informat, să-i știi punctele slabe și să ai un PLAN DE ACȚIUNE pe care să-l respecți cu strictețe... Victoria este să trăiești învățând în fiecare zi cum să conviețuiești cu o boală presupus incurabilă. Deoarece, „DINCOLO DE INCURABIL… EXISTĂ VIAȚĂ!”

Tu ești cel care poți da viață anilor tăi! Decizia… îți aparține!