SECRETELE „CONVIEȚUIRII” CU BOALA PARKINSON (BP)

 Autor: doctor Dan Mircea Farcaș

 

 Motto: ”Eu nu sunt cel care suferă de boala Parkinson. Eu sunt cel care am decis că pot să trăiesc cu boala Parkinson”.

 

 Toate realizările din viața mea, familia, viața socială, cariera, calificările și diplomele, activitatea medicală, activitatea comunitară, le-am făcut și obținut conviețuind cu BP. Am reușit să conviețuiesc peste 33 de ani alături de o boală considerată încă a fi INCURABILĂ, pentru că motto-ul meu au fost cuvintele regretatului Titan al neurologiei românești, Dl. Prof. Dr. Doc. Ovidiu Băjenaru: „BP este o afecţiune… pentru care… există mai multe posibilităţi terapeutice simptomatice ce modifică favorabil evoluţia bolii, care au capacitatea de a produce ameliorări… şi care au crescut semnificativ capacitatea bolnavilor de a-şi continua pentru mulţi ani în condiţii normale sau aproape normale, viaţa, odată cu îmbunătăţirea semnificativă a calităţii acesteia”.

Am reușit, pentru că niciodată nu am crezut în IMPOSIBIL și în INCURABIL, pentru că mi-am trezit și mi-am pus la treabă „VIRTUȚILE mele ADORMITE”, dar mai ales pentru că mi-am ACCEPTAT IMAGINEA DIN „OGLINDĂ”. Am avut nevoie de aproape douăzeci și cinci de ani ca să înțeleg că SECRETUL „CONVIEȚUIRII” CU BOALA PARKINSON este… ACCEPTAREA BOLII! Motivația dublată de Perseverență, Puterea Interioară izvorâtă din Convingerea că dacă alții au putut și EU POT, Credința fermă că voi reuși, m-au ajutat ca după peste treizeci și trei de ani de conviețuire cu dl. Parkinson, ani în care boala a progresat, SĂ RĂMÂN ACTIV și să ÎMI PĂSTREZ AUTONOMIA. Apariția și instalarea bolilor în corpul nostru nu este rezultatul alegerilor și hotărârilor noastre. Diagnosticarea unei boli cronice este una dintre cele mai dure provocări ale vieții, pentru că FRICA de Pierdere a „Stării de Sănătate” ne angoasează, ne îngrijorează, ne tulbură rațiunea și gândirea și ne alterează calitatea vieții. În urma diagnosticării bolii Parkinson, poți trăi sentimentul de pierdere a sănătății, a alterării stării de bine… Boala Parkinson te pune în fața incapacității de a face anumite lucruri pe care le făceai înainte de a fi bolnav. Prof. Abraham Liebermann spunea: “Zi de zi, pacienții cu BP se trezesc captivi în propriul corp… Corpul lor nu vrea să facă ceea ce ar dori ei”… Un diagnostic „nemilos” cum este BP, ne schimbă viața, bulversându-ne prezentul și viitorul. Apariția în viața noastră a BP, boală handicapantă, considerată ca incurabilă, constituie un traumatism psihic foarte grav. Apare un dezechilibru emoțional care ne tulbură rațiunea. Apar întrebări, multe, fără răspuns: De ce tocmai mie trebuia să mi se întâmple una ca asta? Ce pot să fac în această situație??? Cum voi putea trăi cu o boală incurabilă ??? Apar scenarii pesimiste: nu voi scăpa niciodată de boala asta! Apare frica, disperarea. Simți că nu mai este nicio soluție și nu vezi nicio ieșire din această situație. Ajungi să „crezi” că boala te va răpune, că ești aproape de „sfârșit”, că ”NU POȚI” face nimic. E momentul să înțelegi că poți alege să-ți continui drumul indiferent cât de greu ți-ar fi, că poți fi rezilient, că poți evolua, că poți învăța cum să trăiești cu o boala presupus incurabilă.

Așa că, nu te opri! Continuă să trăiești! Continuă căutările! Informează-te și nu-ți lăsa creierul să doarmă. Nu-ţi pierde speranţa! Oricât de dificile ar fi momentele prin care treci, adu-ţi aminte că „nu pot face nimic“, va exista în capul tău atât timp cât vei gândi că nu poți face nimic. Atâta timp cât viața ta se desfăşoară sub semnul lui „NU POT”, cât timp vei avea convingerea că nu poți face nimic, nu vei reuşi niciodată să înveți să conviețuiești cu BP! Nu uita niciodată că între „a fi” și „a nu fi” există doar „NU POT”! Boala Parkinson este o boală pe viață, o boală așa-zis INCURABILĂ iar povestea călătoriei noastre alături de dl. Parkinson este de fapt povestea vieții noastre. Poate fi povestea neirosirii șansei de a te bucura de dreptul tău divin la viață și povestea asumării responsabilității de a-ți duce crucea, oricât de grea ți se va părea. Poate fi povestea victoriei vieții și a necapitulării în fața neputinței! Este povestea perseverenței de a nu te lăsa doborât în fața DIZABILITĂȚII și a credinței de nezdruncinat că poți învăța cum să transformi INCURABILULUI în... CURABIL! O poveste – fără povestea din spatele bolii, fără povestea durerilor, a neliniștilor și a multelor întrebări fără răspuns – există doar pentru cei care nu au cunoscut niciodată boala! Adevărul este că „O boală nu este o problemă... decât dacă CREDEM că boala este o problemă. Și că nu boala este problema, ci FELUL ÎN CARE REACȚIONĂM la boală este problema.” Prof. Abraham Liebermann afirma : “BP este o parte a vieții tale. Ca să trăiești cu ea, trebuie să fi un luptător extraordinar, perseverent ca un tigru, dar mai ales, trebuie să ai o gândire inventivă și să fii mai îndrăzneț și temerar decât o vulpe.”

“Viața cu BP necesită cunoaștere și înțelegere. Trebuie să fii conștient de faptul că afectează corpul și mintea și să fii informat cum te poate ajuta medicina clasică împreună cu procedurile complementare și alternative.” scrie dr Dr. Jill Marjama-Lyons în cartea - What Your Doctor May Not Tell You About PD.

Ceea ce ne diferențiază pe noi, oamenii, pe unii de alții, este modul în care fiecare om înţelege să ia atitudine, să se comporte, să decidă ce fase, în fața situațiilor problematice din viața personală. Pentru că noi suntem cei care cuantificăm semnificația evenimentelor din viața noastră! Dacă vrei să înveți cum să conviețuiești cu boala, e cazul să înțelegi că nimeni nu poate face nimic în locul tău și că e cazul să devii „avocatul propriei tale vindecări, înainte de a deveni sclavul unor scenarii pesimiste. Vei deveni ÎNVINGĂTOR, abia atunci când vei conștientiza că nu ai nicio șansă dacă nu te adaptezi la dizabilitățile aduse de dl. Parkinson în viața ta. Atunci când vei descoperi ce potențial nebănuit are creierul și corpul nostru, vei înțelege că boala Parkinson poate fi stăpânită. Pentru asta îți trebuie răbdare, perseverență și cunoaștere. Trebuie să o cunoști, să fii informat, să-i știi punctele slabe și să ai un PLAN DE ACȚIUNE pe care să-l respecți cu strictețe... Victoria este să trăiești învățând în fiecare zi cum să conviețuiești cu o boală presupus incurabilă. Deoarece, „DINCOLO DE INCURABIL… EXISTĂ VIAȚĂ!”

Tu ești cel care poți da viață anilor tăi! Decizia… îți aparține!

PAȘI PESTE VISE...

Autor: Emilia-Paula Zagavei

Motto:

Sunt un amalgam de sentimente, o rețetă a unui cofetar ce nu folosește zahărul, sunt o contradicție, o incertitudine. Sunt și nu sunt.

Îngerul meu păzitor și-a atins o aripă de flacăra lunii, iar eu am căzut secerată pe golul pământ. Cu sufletul amar, cu gândul negândit, cu visul nevisat și cuvântul nerostit. Nimic nu mai are valoare. Nimic nu mai are sens. Judecată fără vină, pusă la zid și executată înainte de sentință, devenită tăcere înainte de silabisirea cuvântului.

Voi măcina această clipă la infinit, chiar dacă nu-i voi cunoaște culoarea.

Voi încerca să mai cred că omul este frumos... și bun... și iubitor.

Voi încerca să mai zbor târându-mi trupul îmbătrânit, peste ecoul vieții.

Voi încerca să mă adun înainte de a fi împărțită.

Voi încerca să adaug umilinței încredere. Voi încerca să trăiesc așteptând viscolul de fluturi.

 

Povestea mea?

O poveste banală care-și pierde uneori culoarea și parfumul, devenind neînsemnată și lipsită de sens.  

Ce pot să vă spun despre mine? Sunt rețeta unui cofetar care nu folosește zahărul, mierea sau alți îndulcitori în prepararea produselor sale. Gust amărui, puțin sălciu... Dar gust... Indiferent de aromă, indiferent de culoare, sunt aici, acum, acest lucru fiind cel mai important. Nu contează intensitatea durerii, nu contează lacrimile ce cad uneori în cascadă, contează doar zâmbetul pe care îl dăruiesc, speranța pe care o sădesc în glastra vieții, iubirea pe care o rătăcesc prin labirintul destinului.

Venirea mea pe lume s-a agățat de un nor întunecat și furios, rătăcit în furtună. Mă gândesc că, poate cineva, atunci, a dorit să întrerupă povestea, dar nu a reușit și... iată-mă!

Am deschis ochii în fața unui destin care, mult mai târziu aveam să aflu că nu îmi era prietenos, am deschis ochii dar nu m-a înspăimântat lipsa Zânei Bune de lângă pătuțul de spital. Eram acolo, bucuria părinților și bunicilor, un boț de copil alintat și iubit. Brațele mamei erau leagănul cel mai dorit, dar după câteva luni au fost înlocuite, în cea mai mare parte din zi, de ale bunicii materne, deoarece concediile postnatale erau scurte pe atunci. Eram nepoata favorită a bunicilor, care au contribuit, în parte, la creșterea și educația mea. Multe le datorez, multe lecții de viață ale căror învățăminte le-am aplicat mai târziu în poveștile scrise pe pergamentul vieții.

Primul gângurit, primii pași, primele șotii, genunchii mai mereu zdreliți din cauza neastâmpărului, răcelile ce se țineau lipite de trupul meu firav și micuț, anunțau tumultul destinului ce se întindea la picioarele mele.

Copilăria plină de restricții, jocurile întrerupte din cauza oboselii, renunțări la tot pasul. Revăd și acum, după mulți ani, fericirea de pe chipurile copiilor care se jucau cu piciorușele goale în apa ce curgea pe marginea străzii, după ploile călduțe ale verii... Eu, într-un colț, doar îi priveam.

Și înghețata... cu gustul ei necunoscut...  Mie îmi curgea pe degețele frișca din cornet... Și chipul mamei distrus de suferință, mâna care îi tremura din cauza hohotelor de plâns în seara în care a stat cu lumânarea aprinsă deasupra pătuțului meu...

Și injecția subcutanată, zilnică, care mă ajuta să merg mai departe...

Controalele la spital când, de-a lungul brațelor mi se făceau câte zece, douăsprezece injecții pentru testarea alergenilor, cu ace ce scârțâiau sub piele din cauza uzurii (cred că vă amintiți de seringile de sticlă și acele ce se fierbeau pentru a fi sterilizate)...

Chin... Chin și astm. Boala care m-a pregătit pentru tot ce avea să urmeze. A fost doar preludiul suferinței, agravându-se de la zi la zi, înmulțind nopțile nedormite și adâncind epuizarea ce le urma. Ca să țin pasul cu premianții clasei, munceam de zece ori mai mult decât ei și renunțam ades la orele de joacă. Caietele cu notițele la gramatică, cu problemele suplimentare la matematică, erau nelipsite, mereu înlocuite cu altele noi. Ele fac parte din capitolul SACRIFICIU, marcând începuturile formării mele ca om.  

Anii treceau, copilăria plină de restricții mă întrista. Dar, în ciuda vicisitudinilor întâlnite în calea mea, mai găseam puterea să mă bucur de soare, de flori, de nevinovatele jocuri ale copilăriei, de năzbâtiile care îmi colorau zilele. Nu au fost puține acele peripeții în urma cărora eram adeseori pedepsită, deoarece fiecare acțiune pe care o realizam sau la care eram părtașă se desfășura la cote maxime. Clădeam castele imaginare și-mi depănam poveștile în sălile albe de marmură, inocența vârstei fiind mereu în căutarea altor și altor trăiri.

Acum, călătorind cu gândul înapoi în timp, îmi dau seama că eram mereu însetată de afecțiune și iubire. Oricât de multă iubire am primit de la părinți, niciodată nu mi-a fost de ajuns. Poate, o mare parte din vină a avut-o boala ce mă măcina, ce îmi fura fiecare bucurie nevinovată a vârstei, împovărându-mi copilăria cu restricții și suferință.

Înaintând în timp, am început să obosesc. Îmi doream să fiu printre cei mai buni, pentru mine viața nu era altceva decât o competiție pe care aveam datoria de a o câștiga. Nu mai era o joacă, visurile mele se năruiau... Poate, visurile mele erau mult prea sus, mult prea înalte, pentru a le atinge. Poate, nu am știut să visez, nu am știut să delimitez realitatea de basm. Poate am trăit pentru visurile altora, renunțând la ale mele. Așa erau timpurile, copiii nu prea aveau vreun cuvânt de spus în ceea ce privea viitorul lor.

Dorința de a deveni profesoară de matematică s-a dovedit un eșec. Dar nu asta conta... Doar supraviețuirea... Doar viața... În serile lungi în care crizele de astm veneau unele după altele, gândeam că fiecare clipă trecută e un dar. Mă temeam de moarte, mă temeam de întunericul etern. Luptam pentru fiecare gură de aer, luptam pentru fiecare clipă trăită. Astmul era crunta moștenire pe care am primit-o în dar și cu care m-am luptat amarnic încercând să trec prin viață ca un copil normal. Afișam o veselie molipsitoare și încercam să fiu o companie plăcută celor care mă acceptau în viața lor dând sens existenței mele. Secretul bolii îl țineam ascuns undeva, într-un colț de suflet, fiindu-mi rușine să recunosc existența acesteia. Oboseam alergând, gâfâiam jucându-mă, respiram greu atunci când râdeam cu poftă uitând de restricțiile impuse de boală. Cât de greu mi-a fost să țin pasul cu ceilalți copii, să fiu alături de cei mai buni, să mă număr printre premianți... Dar nu am abandonat acest vis, l-am atins și nu regret nici o secundă care am răpit-o jocului și am dăruit-o învățăturii.

Chiar dacă unele zile erau mai grele decât altele, puterea mea de a rezista valurilor vieții, dorința mea de a deveni o învingătoare, mă salvau de fiecare dată. Dăruiam afecțiune și iubire, apoi le așteptam să se întoarcă la mine asemeni bumerangului. Mă îmbrăcam în soare atunci când norii destinului trimiteau fulgere ce-mi brăzdau liniștea, răpind vieții din puritatea, frumusețea și perfecțiunea sa. Am acceptat boala tratând-o cu indiferență, mințindu-mă mai mereu că ea nu există, construind o poveste în care curcubeiele multicolore se înecau în negură, conviețuind cu ea în pace și armonie. Mi-a devenit prietenă, prietena alături de care am crescut, prietena cu care am împărțit mereu binele și răul. Boala era o parte din mine. Nimic venit din partea ei nu mă mai înspăimânta, căci trecusem prin toate stările ei, de la agonie la extaz, de la viață la marginea morții. Credeam că nimic nu mi se mai poate întâmpla, eram călită la focul suferinței.

Încercam să mă bucur de fiecare rază de soare, de fiecare stea, de fiecare anotimp, de fiecare trăire. Anii treceau grăbiți pe străduța mea pavată cu nevinovate vise, eu rătăcindu-mă mai mereu prin labirintul lor.

M-am adâncit în muncă uitând de mine, uitând să mă iubesc, uitând de frăgezimea trupului meu. Făceam totul cu dragoste, pasiune, dăruire, crezând că nu mi se mai putea întâmpla niciun rău, fiindcă acesta se produsese deja. Dar inevitabilul haos a pus stăpânire pe liniștea aparentă ce-mi învăluia existența, trezindu-mă, într-o cenușie zi, cu aripile frânte. Sufletul mi-a fost îngenuncheat, întreaga mea ființă urla de durere și disperare.

Alte daruri urâte ale vieții, alte boli! Culorile tristeții mi-au pictat pânza zdrențuită a destinului. Toate au venit, una după alta, toate s-au îmbrăcat în cenușiul furtunilor neîmpărtășite. Greșeală peste greșeală, durere după durere, am abdicat într-un sfârșit asemeni grâului ce cade sub secera nemiloasă. Nu știam unde voi putea strânge toată suferința mea. Un simplu control de rutină s-a transformat într-un calvar. Impactul a fost nimicitor, deznădejdea și disperarea m-au luat iarăși în custodia lor. Două luni mult prea grele, petrecute în saloanele Spitalului de Recuperare Iași, Spitalului de Urgență N. Oblu Iași, Spitalul Sf. Spiridon Iași... Nopți frânte de frică, lacrimi uscate în zorii zilelor ce-și măcinau nepăsătoare clipele. Deznădejde ce mătura, asemeni unui tzunami, nisipul dezrobit. Timpul meu se scurgea grăbit pe holurile spitalelor, între cabinete medicale și laboratoare. Eram obosită, dar nu aveam de ales. Am fost învățată să lupt, am fost învățată să înving. Nu era loc pentru regrete, era mult prea târziu. Iar timpul nu-mi prea era prieten. În suflet mi s-au copt ciorchinii durerii, frica îmi acapara fiecare trăire.

Boala Parkinson și două meningioame aflate în sinusul sagital superior, cadouri pe care destinul le avea pregătite în trăistuța ponosită și pe care le-a scos la lumină atunci când, obosită și epuizată, dar cu marele meu vis împlinit, am hotărât să mă opresc din maratonul extenuant și să găsesc altă cale mai lină și luminoasă. Deci, era mult prea târzie această schimbare, răul era deja făcut. Parcă nu mai aveam puterea de a lupta. Povestea mea era deja scrisă, nu mai puteam înlocui slovele tristului meu roman.

Pe 7 martie 2016 am ieșit pe redutele vieții la o nouă bătălie... Timp de opt ore și jumătate, viața mi-a atârnat de un fir de mătase... Îngerii se rugau pentru mine, toată lumea îi invocase... Îngerii de pe Pământ, cei în halate albe, se luptau să-mi dăruiască o altă șansă de a rămâne aici, aproape de cei dragi. Rugile le-au fost ascultate, iar eu am primit o nouă șansă la viață, o viață pe care eram hotărâtă să o îmbrac în speranță și să o botez cu reușite. Îmi doream să redevin o învingătoare… La șase luni de la operație am făcut razele Gama Knife, alt succes în drumul vindecării.

Atunci am făcut un pact cu mine, un pact pe care nu știu dacă l-am respectat în totalitate. Dar am încercat să mă ridic, în ciuda oricărui compromis pe care l-am făcut cu viața. Am reinventat biruința, luptându-mă cu tot arsenalul scos din cămara vieții. Am visat la fericire cu ochii deschiși, uneori m-am temut de intensitatea setei mele de a învăța sentimente noi, generate de alte și alte întâmplări ivite în cale.

Odată cu trecerea timpului am adăugat în bocceluța tristeții și alte boli. Urâte și crâncene, mă mistuie în fiecare zi. Dar nu mă las, merg mai departe. Cu poliartrita reumatoidă, cu osteoporoză severă cu risc ridicat de fracturi, cu rest tumoral cerebral adăugat celorlalte afecțiuni, am reușit să supraviețuiesc. Secretele sunt multe, secrete pe care le-am descoperit în timp, secrete pe care le împărtășesc cu drag oamenilor. Am învățat să dăruiesc, am învățat să fiu un om bun, am învățat să mângâi un suflet îndepărtând o durere și dăruind o speranță.

După operația pe creier am făcut un legământ cu Bunul Dumnezeu și am înființat ASOCIAȚIA BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI, asociație care mi-a marcat viața în bine și m-a ajutat să supraviețuiesc valurilor acesteia. Alături de persoanele diagnosticate cu boala Parkinson am găsit puterea de a merge mai departe, am visat alături de ei și am împlinit aceste vise, materializându-le cu ajutorul oamenilor cu suflet, oamenilor care cred în puterea binelui, oameni care reprezintă mari companii dar și autorități publice, locale și județene și sunt inima acestora.

Mi-e foarte greu să mă ridic din pat în fiecare dimineață. Mi-e foarte greu să fac primii pași. Dar mă mobilizez, de cele mai multe ori gemând de durere... și mă mișc. Încet, încet... Un pas, doi pași, trei pași... Iau pumnul de pastile și aștept să-mi „revin”. Apoi, cu greu, ce-i drept, și încet, pornesc în odiseea activităților zilnice înfăptuindu-le așa cum pot, mai bine sau mai puțin bine. Cât efort, câtă durere, câtă oboseală! Dar am alături oameni minunați, îngeri în halate albe, ce cu zâmbetele din priviri îmi dau încredere în viață, ale căror eforturi supraomenești vreau să le răsplătesc prin ajutorul pe care îl pot oferi celorlalți. Am alături o familie frumoasă, prieteni adevărați ce cred în visele mele și mă ajută să zbor. Le mulțumesc și le dăruiesc toată dragostea mea!

Dacă am conștientiza câtă nevoie este de dragoste, de prețuire, de iubire, de respect, de ocrotire, de alint, cred că am fi mai atenți cu cei pe care-i avem în preajmă. Nu am lăsa zilele să treacă cu bagajele pline de griji cotidiene și indiferență. Contează orice gest mărunt care aduce un zâmbet pe un chip, indiferent care. Contează mult să dăruiești un gram de speranță unui suflet îngenuncheat de nevoi și boli, de ani care-i atârnă greoi în desaga pe care și-o cară în spate.

Impactul bolii asupra fiecăruia dintre noi este devastator. Vestea că ceva s-a schimbat în ființa noastră rupe barierele inimii și ne duce către disperare. Furie, deznădejde, lacrimi amare, regrete, toate ne invadează sufletul, dar răul deja s-a produs. Plângem, o zi, două, trei, poate o săptămână. Epuizați, ne facem un plan de bătălie și mergem mai departe. Cu bune, cu rele, ne ducem traista vieții așa cum credem de cuviință. Ne depărtăm de prieteni, de cei dragi, ne închidem în propria cochilie și căutăm vinovații pentru ceea ce ni s-a întâmplat.

Mult mai târziu realizăm că noi suntem principalii actori ai răului făcut propriei persoane. Și începem să ne învinuim, să avem regrete și remușcări, să ne plângem de milă că nu am știut să ne trăim viața, propria noastră viață, că ne-am raportat mereu existența la viața altora. Nu mai putem schimba nimic. Răul s-a produs. Noi l-am acceptat, rând pe rând, iar acum primim răsplata neiubirii de sine.

Regretele târzii nu ne mai ajută, dar putem aduce schimbări care ne vor îmbunătăți viața. Să ne trezim zâmbind... Chiar dacă suntem plini de dureri, înceți și neputincioși. Să trimitem un zâmbet zilei care a venit. Să ne facem exercițiile de dimineață, fie în pat sau în afara lui, să ne bem ceaiul sau cafeaua, apoi să ne punem în mișcare... Nu ne va cere nimeni să dărâmăm munții... Nici vorbă... Vom face toate acestea după puterile noastre... Vom povesti nepoților din pățaniile noastre, vom juca alături de ei orice joc care ne face plăcere și ne stă în putință. Vom dărui ceea ce ne dorim să primim: vorbe frumoase, mângâieri, ajutor. Așa vom atinge inimile celor lângă care ne ducem existența, așa vom atinge fericirea. Nu vă izolați, nu vă îndepărtați de prieteni. Ați făcut-o deja? Sunați-i! Avem nevoie de prezența lor în viață, avem nevoie de comunicare. Prietenii sunt a doua familie, cea care o putem alege după bunul nostru plac. Prietenii ne fac viața mai frumoasă. Plimbați-vă! Bucurați-vă de natură, de fiecare anotimp, de soare, de ploaie, de ninsoare... Fiecare are ceva magic.

Fericirea este opțiunea fiecăruia dintre noi. Trăiți-o!

Dansați, zâmbiți, râdeți în hohote! Trăiți! Avem o viață, doar una!

Să închidem tristețea în carapacea ei și să fim fericiți!

Cu bune, cu rele, cu vitregii și răutăți, cu dezamăgiri și tristeți, cu iubire și fericire, cu visuri și împliniri, trăiți-vă viața frumos! Aveți această putere...

„NU ȘTIU ALȚII CUM SUNT, DAR EU...”

Autor: Marius M. 

Viața își urma cursul firesc, în unicul sens pe care îl cunoaștem și îl simțim. Eram fericit, aveam un serviciu care îmi plăcea, liniștit și cu un oarecare grad de libertate, chiar dacă remunerația nu era satisfacătoare, și o iubită pe care o adoram și o consideram ”viața mea” pentru tot restul existenței mele materiale pe acest pământ. Locuiam cu părinții mei, doi bătrânei simpatici și hazlii: mama, un titirez de un metru jumătate plin de viață și curioasă din cale afară, un burete de informații începând de la politica de apartheid și până la aniversarea zilelor de naștere ale tuturor locuitorilor planetei, ceva mai tare ca Google.

Tata, un om la locul lui, șugubăț și cu niște replici celebre, pensionar și cu o semipareză pe dreapta, mână și picior, umbla șchiopătând prin casă și cu bastonul la o plimbare prin oraș, dar numai însoțit. Se împăcase cu faptul că mai mult de atâta nu se mai putea recupera. Trecuseră cincisprezece ani de la accidentul vascular. Eu am făcut tot ce mi-a stat în putință să construiesc toate aparatele văzute în diferite centre de recuperare și chiar balustrăzi de ajutor la intrarea în scara blocului, până la etajul unu. În majoritatea timpului dezlega rebus pentru avansați și aceasta cred că îi menținea creierul cald, în funcțiune.

În primăvara anului 2015 am observat unele gesturi ale mele care nu erau firești. Mâna stângă, aveam tendința să o folosesc din ce în ce mai puțin și să o țin la piept, strâns lipită, iar cu piciorul stâng am început să șchiopătez, împiedicându-mă tot mai des, auzind constant un lipăit cu laba piciorului. La început nu m-am panicat, am dat vina pe oboseală, o amorțeală care va trece de la sine și alte o mie de justificări. Întâmplarea a făcut ca după câteva zile să merg la Neurologie cu tata pentru un control de rutină pe care îl făcea periodic pentru monitorizarea și supravegherea parezei lui.

- M. Gheorghe să intre! Se auzi vocea pițigăiată a asistentei, ca un clopoțel de cristal, amplificată de rezonața dată de holul foarte lung al Spitalului Municipal.

Cu un mic ajutor din parta mea, tata s-a ridicat de pe banca de așteptare și șontâc-șontâc, sprijinit în baston, am intrat în cabinet.

- Buna ziua, doamnă doctor… Am salutat respectuos și am continuat pentru a destinde atmosfera, să nu devină prea sobră, prea oficială. Azi suntem la promoție, ați chemat un mic și am venit doi mici, fără pâine și muștar… Dar cu mine discutați la final...

După consultația caracteristică (verificarea reflexelor) și după întrebările specifice bolii, doamna neurolog s-a declarat mulțumită de evoluția și controlul acesteia de către tatăl meu.

- Uite cum trebuie să arate un pacient bine îngrijit, liniștit, după atâția ani de la un accident vascular în istoric. Și asta se datorează și familiei, dragostei cu care este înconjurat, a atenției care îi este acordată, a spus doctorița întorcându-se către asistentă.

- Acum, să vă expun și eu problema mea, am început eu discuția, după ce a semnat scrisoarea medicală pentru tata. Am relatat cât se poate de exact constatările mele în legătură cu modificările comportamentale din ultima perioadă.

- Credeți că am făcut și eu AVC? Pentru că simptomele par a fi aceleași pe care le-am văzut la tatăl meu.                                     

- Categoric nu! E cu totul alceva. Suspectez o altă boală, dar ne lămurim imediat. Am făcut câțiva pași prin cabinet, de trei ori, am întins mâinile înainte, am închis ochii stând în picioare, mi-a verificat reflexele și nu mai știu ce am făcut până când s-a lămurit doctorița despre ce e vorba.

- Te rog să deschizi un dosar nou, se adresă asistentei. Avem de a face cu boala Parkinson.

Am zâmbit, cred că tâmp, după expresia de pe fața doctoriței care nu înțelegea bucuria mea la auzul diagnosticului. Eu procesam mai încet informațiile. Mă bucuram că nu am făcut AVC, suferință care îmi era deja cunoscută din familie cu toate complicațiile ei. Dar ce știam eu despre Parkinson? NIMIC sau cel mult bancuri despre el. Parkinsonul credeam că e o boală care apare la bătrânețe și se manifestă prin tremurături ale mâinilor care te împiedică să mănânci și să-ți desfășori activitățile zilnice prin gospodărie, că doar așa am văzut eu la țară un vecin de-al mătușii mele, pe când mergeam în vacanța de vară. Era un banc care spunea că dacă ai Parkinson verși jumătate din paharul cu băutură, dar dacă ai Alzheimer uiți unde ai pus sticla și nu bei nimic.

De atunci am devenit posesorul unui dosar BP care avea să se îngroașe odată cu trecerea timpului. Nu am dat prea multă importanță bolii, refuzând în sinea mea să cred ca m-ar putea afecta cu ceva. Soarta sau ghinionul meu a făcut nu numai să nu știu nimic despre gravitatea  situației, dar și de a nu avea pe nimeni în cercul de prieteni familiarizat cu consecințele nebănuite ale acestei imprevizibile boli. Dacă eram mai atent, mai curios, mai insistent în căutări pe net de informații și noutăți despre Parkinson, poate alta era starea mea actuală de sănătate, dacă eram trimis la kinetoterapie, la logopedie etc, poate, poate, ce să mai zic.

E tardiv. Medicul meu trebuia să-mi deschidă larg ochii și să mă facă să înțeleg că nu e de joacă sau de glumă. Sau poate nu am fost eu receptiv la ce mi-a spus în clipele acelea de nesiguranță… Nu vreau să caut scuze sau vinovați, dar aceasta am pățit eu și nu-mi doresc să se mai întâmple nimănui așa ceva ce poate fi regretabil și cu rol hotărâtor în evoluția bolii. Am primit atunci tratamentul de la neurolog și am fost trimis la medicul de familie pentru luarea în evidență. Bineînțeles că și medicamentele le-am luat greșit: trei jumătăți pe zi de Isicom, nimic mai simplu: dimineața o pastilă și seara o jumătate. GREȘIT!  Am aflat după câțiva ani, cunoscătorii știu de ce.

Viața mea a continuat ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat, mergeam la serviciu, dar ce-i drept, parcă eram mai obosit, însă puteam să ațipesc la birou câte un pic și cu o cafea, mă energizam și făceam treburile care îmi reveneau conform fișei postului. Această nepăsare a mea cred că mi-a fost de ajutor căci gândurile mele nu aveau nicio legătură cu boala... Practic nu o primeam în viața mea, nu îi deschideam ușa ca să îmi invadeze intimitatea și să îmi strice planurile.

Asta credeam eu și așa îmi place să susțin, dar cei din familie și apropiații pot să dezvolte subiectul și să spună ce schimbări de comportament, ce mimică a feței, ce stare de spirit, ce irascibilitate și poate și alte modificări din viața mea care apăreau și se dezvoltau vizibil involuntar de voința mea, fără să îmi dau seama. Prietena mea a început să caute informații despre boală și evoluția ei, urmărind mai multe filmulețe, unele chiar despre stadiul  final, cu urmări tragice... Nu e bine nici de amintit de cazurile acestea. Mai târziu am aflat ce a speriat-o. Dar.... prea târziu, deja puterea lui Parkinson a acaparat-o și, câțiva ani mai târziu am fost scos în decor. Din acea perioadă cât am fost împreună, am învățat un lucru care o să rămână veșnic în mintea și în sufletul meu. Iubita mea locuiește la curte cu fiica ei, ginerele și două nepoțele, frumoase și inteligente, izvor de energie atomică ce electrizau toată casa cu jocul și râsul lor natural, care te ducea cu gândul la o copilărie fericită. Eram și eu copil, inventam și adaptam jocuri la condițiile și vremurile actuale, făceam spectacole de dans și karaoke, iar toate acestea îmi încărcau bateriile fără să îmi dau seama că boala mea nu trebuie neglijată nicio clipă. Concluzia la care am ajuns când nu am mai avut privilegiul de a mă juca cu ele este cât se poate de clară: dragostea și afecțiunea cu care te înconjoară și te tratează familia și prietenii este cel mai puternic tratament și terapie din câte se folosesc la această dată.

La necaz și la greu se aleg chiar și neamurile, ca să nu mai vorbim de prieteni. Vrei să scapi de unul, cere-i bani împrumut. Apără-mă, Doamne de prieteni, că de dușmani mă apăr singur, se mai spune în popor. Boala noastră nu o poți considera dușmanul tău pe viață, faci o greșeală să începi un război pe care, cu siguranță, nu-l vei câștiga. Trebuie tratată ca un prieten, cunoscută, aflat ce nu-i place și acolo să ai grijă, dar și ce-i place, să poți evita să-i faci plăcerile.  În acest fel, ca doi amici, la braț, poți defila prin viața lungă, cu fruntea sus, că și aceasta este o încercare pentru posesorii de BP.

Totul părea normal, cu toate că am redescoperit și mi-am reamintit toate legile fizicii ignorate în școală: legea atracției gravitaționale, forța centrifugă, punctul de echilibru, utilizarea și controlul lui, cum și la ce se folosește elanul și alte fleacuri care nouă, celor diagnosticați cu boala Patrkinson ne dau bătăi de cap și care, pentru unii par subiecte comice. Încet, dar sigur, toate acestea se instalează în rutina de zi cu zi, de nici nu mai știi dacă înainte era tot așa... Sau nu?

Trebuie să te menții în formă, să faci multă mișcare, plimbări lungi... Offff... Iar trebuie să mă îmbrac! Mă ajută cineva? Vara e mai ușor: un tricou larg, bermude și șlapi, o jumătate de oră și gata... Doar nu credeați că în cinci minute?! Durează și vara, dar efortul e mai mic. Dar iarna este de groază, dacă apare și sindromul mâinilor scurte (nu există așa ceva, eu i-am dat o denumire pentru că nu știam cum să-i spun) este epuizant să ieși la plimbare. Ai senzația că nu îți ajung mâinile să te îmbraci, să te speli, iar moblitatea și flexibilitatea scad, că aproape intri în panică.

Boala asta te face un bun organizator, un strateg al mișcărilor, trebuie totul calculat și gândit începând cu ridicarea din pat; dacă avântul este prea mare și nu ai punct de sprijin, ajungi grămadă la un metru de pat, jos. La virajele strâmte te bați de toți pereții, dacă nu calculezi bine viteza și nu ții cont de toate forțele ce apar în cale. Acum înțeleg cel mai bine bancurile cu lentoarea ardelenilor: viteza melcului turbat care face țuști până se apleacă ardeleanul să-l culeagă. Abia acum mi-am dat seama de unde s-au inspirat cei ce au inventat emoji, chipuri vesele și triste: de la mine! Într-o zi le am pe toate: acum am fața de statuie, acum râd de nu mă pot opri, acum privesc cu ochi senini și goi, acum am o privire de condor ce vede o potențială pradă. Exemple mai sunt, o mie... Dar mai las loc și pentru alții, ca să nu epuizez eu toate subiectele.

Ce am enumerat mai sus sunt constatări personale, întâmplări și fapte strict cu referire la persoana mea. Dacă apare o asemănare cu tine, cititorule, înseamnă că faci parte din asociația mea...

Anul 2020 a debutat cu o victorie, credeam eu, când în data de 10 ianuarie am depus dosarul de pensionare după mai bine de douăzeci de ani la grupa I în cadrul cunoscutului Combinat Siderurgic Hunedoara și alți șaptesprezece ani la diverse firme private. Nu avea să fie însă deloc un an de grație care marchează o nouă etapă superioară de fericire și dragoste. Într-o noapte rece de noiembrie, echipajul Smurd, chemat de urgență nu l-a putut salva, nici după o resuscitare de patruzeci și cinci de minute pe tatăl meu care a făcut un stop cardio-respirator, ca urmare a complicațiilor la plămâni. Și el avea ani de lucru în mediu toxic, cu noxe pe care ți le oferea bonus malus combinatul siderurgic. Poate o parte din cauzele îmbolnăvirii mele sunt și metalele grele inhalate de mine în decursul anilor. Ploaia de pulbere microscopică cu diverse compoziții chimice era uneori vizibilă în razele de soare, chiar în tot orașul. Oamenii, cu plămânii pe post de hote, filtrau praful, mulțumiți că aveam un loc de muncă, relativ bine plătit în comparație cu alte firme. „Să trăiască Combinatu’ că mi-a angajat bărbatu’”, era o vorbă în oraș. Și, ca să fie completă situația dramatică, după moartea tatălui meu am primit și vestea că, după opt ani de relație, fără nicio justificare plauzibilă, povestea de dragoste, căci, pentru mine așa a fost, se încheie. Direct cartonaș roșu, dar aceasta este o altă poveste, din alt film…

Atunci am simțit, cu adevărat puterea bolii Parkinson. Eram ca paralizat, mă blocam la fiecare pas. Intenția mea era să plec, corpul se apleca înainte, dar picioarele nu mă ascultau. Fața mea era ca o figură de ceară topită. Plângeam, continuu, de nu puteam să vorbesc de lacrimi. Într-o noapte era să mor asfixiat. Am vrut să mă întorc în pat, dar, când am ajuns cu fața în jos, nu reușeam să scot capul din pernă, pur și simplu nu aveam putere și nu mă ascultau mâinile. Am tras o sperietură groaznică, cred că acesta a fost un moment de cotitură în viața mea de diagnosticat cu boala Parkinson. Mi se pare mai uman  termenul de diagnosticat decât cel de bolnav. Trebuia să fac ceva pentru a trata cu maximă seriozitate situația. Cred că era momentul să înțeleg de ce se cheamă degenerativă. Dușmanul nu doarme. Ca răspuns la rugăciunile mele către bunul Dumnezeu și la căutarile pe Internet, am aflat multe informații și m-am inscris la mai multe asociații ale persoanelor diagnosticate cu boala Parkinson.  Am găsit înțelegere, dragoste și activitate intensă la Botoșani și Iași, cunoștințele mele fiind mult aprofundate, iar multe din întrebările mele au primit răspuns de la oameni calificați, profesioniști care sunt în măsură să demonstreze și să argumenteze afirmațiile bazate pe studii realizate în ani de muncă. Uneori, dacă întrebarea depășea sfera posibilului, răspunsurile erau la fel de inteligente. De exemplu : „în viață ai libertatea de a merge pe drumul pe care ți l-ai ales singur” sau „încearcă la toate ușile care se pot deschide, numai așa vei afla ce este dincolo de ele. TU ești singurul care înțelege situația și durerea ta cel mai bine, care știe și simte ce-i convine sau ce nu îi convine corpului tău. Tu ești cel care își cunoaște limitele și își poate controla sau modifica mișcarea, modul de gândire, chiar visele”.

Dar o nouă provocare a apărut la orizont. În scurt timp am avut ocazia să văd un implant de doi electrozi pe creier, DBS electrostimulator, pompa cu duo-dopa, pompa cu levodopa, carbidopa și entacaponă, penul cu apomorfină și pompa cu apomorfină, cea mai elegantă, dacă există termenul în această enumerare sau, dacă poate fi asociat în context. Eu cred în vindecare spirituală, bioenergie, autovindecare, meditații profunde, forța nemărginită a minții umane, dar și în medicina naturistă, tradițională și tot ce implică aceasta. Cred că nici medicina alopată nu și-a spus ultimul cuvânt, cercetările continuă și sunt convins că în viitorul apropiat se vor descoperi cauzele reale ale bolii și modalitățile eficiente de prevenire și tratament. După sperietura trasă la moartea tatălui meu, familia a intrat în alertă. La fel ca mine, știau de boala asta, din auzite, foarte puține detalii și nu mi-au acordat multă atenție până atunci. Am hotărât să cerem și alte păreri și consultații la alți neurologi. Așa am ajuns la o clinică privată din oraș. După un examen sumar și câteva întrebări, doamna doctor, caz rar în practică, a fost de acord cu tot ce scria în ultima scrisoare medicală, recunoscând că nu este specializată în această boală. Totuși, ne-a recomandat un profesor doctor conferențiar din Timișoara, specializat în boala Parkinson. Prima ședință a fost un succes, am stat de vorbă cu o domnișoară doctor stagiară, care mai bine de o oră m-a consultat, a completat mai multe fișe de evidență, a pus o mie de întrebări și ne-a răspuns la două mii de întrebări ale noastre, eu fiind cu sora mea mai mică. Foarte puțin a modificat dozajul tratamentului și mi-a recomandat un supliment alimentar, urmând să revin la control după trei luni. Am fost foarte încântat de atenția acordată pe moment. Dar, la controlul după trei luni, situația a fost diametral opusă. La fișierul clinicii, întâmplarea a făcut să fim șase persoane, adică trei programați, cu însoțitorii lor, toți din Hunedoara. Am rămas blocați când am aflat că avem alocate douăzeci de minute pentru fiecare consultație. Inițial, primul gând a fost să plec acasă, dar la insistențele sororii mele am rămas și îmi pare rău și acum.

- E clar! Nu mai suportați tratamentul cu medicamente și trebuie să facem operația pentru pompa cu duodopa, operație relativ ușoară, care constă în introdu... restul nu l-am mai auzit că mi s-a pus ceață pe creier și de-abia am reușit să îi opresc tirada în care cu patos se avântase.

- Excludem din discuție orice operație de pompe și electrozi, am replicat eu, vizibil iritat, simțind cum adrenalina, testosteronul, dopamina și cine știe câte substanțe din acestea îmi invadează corpul. 

- Doamnă, discutați și dumneavoastră cu domnul, o să se simtă mult mai bine, putem face o internare de trei zile, introducem un furtun pe nas până în intestinul subțire pentru alimentare cu un gel special. Totul e gratuit, suportă statul cheltuiala.

- Eu mă simt deocamdată foarte bine și așa, fără auxiliare... Nu cred că e cazul să fac asta încă și nu o s-o fac doar pentru faptul că e gratuită, nici dacă mă plătește statul, am răspuns eu vizibil iritat.

- Rămâne să luați o decizie și să ne contactați... - a spus, ridicându-se de pe scaun.

Am ajuns în fața clinicii când a reușit sora mea să deschidă gura:

- Nu am înțeles ce a fost asta? Nu am înțeles de ce susținea cu tărie operația pentru pompă, știind că e nevoie pentru stadiile avansate ale bolii, iar tu nu ai ajuns acolo...

Acesta a fost episodul Timișoara, un vis urât care m-a trezit la realitate și m-a făcut să fiu mai hotărât în căutarile mele pentru a găsi noi tratamente și terapii pentru stagnarea și controlul bolii Parkinson. Am dat lumii de veste... ați citit bine... în toată lumea au ajuns mesajele mele: Canada, Anglia, Spania, Germania, Serbia, Ucraina, Elveția și așa mai departe, chiar în SUA. Un rol deosebit îl are o verișoară primară, doctoriță în Anglia, care m-a luminat, încurajat și ajutat în căutările mele, în speranța că totul se va rezolva. Ea luptă de aproape zece ani alături de fiul ei, care de curând a împlinit optsprezece ani și care are un cancer de mandibulă, fiind operat de mai multe ori în SUA.

- Marius, trebuie să existe ceva să ajute în tratarea acestei boli, știu că sunt în derulare mai multe studii în acest sens; trebuie să mă documentez un pic, că nu e specialitatea mea. În ceea ce privește partea financiară, nu mai gândi negativ, nu pune căruța în fața cailor! O să rezolvăm ușor, de la sine. Eu nici acum nu știu câți bani am cheltuit pe operații și de unde i-am luat. Atât să fii conștient: sunt doar bani, niște hârtii, până la urmă fără valoare, dacă îi ții așa, degeaba și nu te poți bucura de ei. Valoarea banilor e dată de scopul în care sunt folosiți, de satisfacția rezultatelor finale obținute, nu de numărul lor... 

Cam acestea au fost primele discuții, urmând să ne auzim peste două-trei zile de aprofundare și studiu al bolii. Astfel, am început o nouă filă în agenda de cunoaștere și împrietenire cu BP. După câteva zile, am primit mesaje de la verișoara mea și nu numai, cu diverse link-uri de accesare, cu referire la problema mea. Atenția și gândul mi s-au oprit la terapia cu celule stem, un tratament de întinerire, revitalizare și revigorare pentru vedete, alături de transfuzii de sânge de la donatori tineri. Celulele stem erau prezentate ca o baghetă magică ce vindecă orice boală, la o simplă atingere, ușor de administrat, care merg direct le locul care necesită reparație, înlocuind celulele afectate sau lipsa unora sănătoase.

Și așa a început defilarea, ca să îi dăm o denumire oficială a proiectului cu și despre celulele stem. Ore în șir am stat în fața calculatorului, căutând și citind informații, studii, experimențe făcute de diverse clinici din lume, concluzii ale doctorilor și poveștile unor pacienți. Am înțeles și simțit pe pielea mea în toți acești ani că, odată ce pierzi o conexiune neuronală, o mișcare, o funcție, greu, foarte greu o mai poți recupera sau înlocui cu alta. Deci, am vrut să nu alunec pe pantă la vale și să încerc să mă mențin așa cum sunt, cu cât mai repede cu atât mai bine, să încep terapia cu celule stem. Am luat legătura prin mesaje cu mai multe clinici din Europa și pe unde am mai găsit informații. Așa am găsit înțelegere și receptivitate la o clinică elvețiană cu sucursala în Belgrad, la doar 350 de km de Hunedoara. O echipă de consultanți și doctori au preluat cazul meu, mi-au cerut rezultatele de la unele analize făcute în țară, un filmuleț să-și dea seama de stadiul în care mă aflu, foarte drăguți și amabili. După negocierea prețului în funcție de perioada de tratament, am stabilit data când mă voi prezenta la internare, pentru o săptămână, care ulterior a fost de duminică după-amiază, până duminica următoare la prânz, bineînțeles prețul nu s-a schimbat. Am fost profund impresionați de primirea  făcută, atât eu cât și nepotul meu ca insoțitor și șofer, ne așteptau cu masa pusă, în ideea că venim de la drum și suntem flămânzi. După ce am servit masa, nu mai zic ce am mâncat... restaurant plus, trei stele... Am fost întrebați dacă dorim să vizităm orașul, mașina aștepta la scară, pentru că era o superbă zi de septembrie. Începând de luni am intrat în tratament intensiv, recoltări de sânge și consult minuțios al întregului corp, studierea tuturor actelor și a rezultatelor vechi și noi ale tuturor analizelor care le aveam. Am fost rugat să îmi aduc tot dosarul medical, chiar dacă în aparență nu are nicio legătură cu boala mea, ei o să le studieze și să aleagă tot ceea ce îi interesează. Am fost examinat de o doctoriță de interne din creștet până în tălpi, care își tot nota în fișe câte ceva, informându-mă de ceea ce constata, de exemplu, inclusiv că aveam gleznele un pic umflate. Toate discuțiile se făceau în limba sârbă. Am uitat să vă spun că, de luni până sâmbătă, timp de opt ore, uneori mai mult, aveam translator sârbo-român, o domnișoară care a studiat la Facultatea de Vest la Timișoara, ea însăși provenind dintr-o familie mixtă. Dar doctorița știa și limba engleză și vorbea cu nepotul meu care se descurca foarte bine, Dar pentru mine, pacientul, trebuia să se traducă totul în română, conform protocolului. La fel și doctorița neurolog a procedat la un consult amănunțit al meu, al mobilității, flexibilității, al vitezei de răspuns la diverse comenzi și la multe alte procedee, notând toate acestea în fișă, cu răbdare și interes, de parcă numai eu eram în toată clinica. E o senzație plăcută, nu știu să o mai fi avut vreodată, să simți că tu ești cel care contează, tu ești prioritar și toată atenția îți este acordată.  A doua zi, marți, am intrat în sala de operație, după sosirea rezultatelor și studierea lor, unde mi-a fost prelevată măduva din coloana vertebrală în trei recipiente care au și intrat în laborator pentru sortare de către biologul clinicii. Celulele stem proprii mature au fost alese și completate cu celule stem placentare din banca lor până la cantitatea prelevată inițial pentru a păstra balanța și introduse înapoi, intratecal, în mai puțin de o oră. Sper că m-am exprimat bine, am citat din memorie ce mi s-a spus... Mai multe informații și termeni tehnici am în dosarul primit la externare, tradus în română. Bombardarea cu celule stem a continuat toată săptămâna, pe toate planurile:  intravenos-perfuzii, intramuscular-injectii, nazal-pufuri. Mi s-a spus ca cca 160 de milioane de celule am primit, deși, personal nu le-am numărat. Am încredere în doctori... Dar de cântărit, sigur le-au cântărit, obligatoriu, pentru că trebuia păstrată proporția în coloană, după cum v-am spus.

Dar să intrăm în subiect, ceea ce interesează mai mult: rezultatul terapiei, cum mă simt, ce simt? La aceste întrebări, răspunsuri realiste și corecte le pot da apropiații mei, neamurile, familia, care pot face diferența cu acuratețe dintre starea actuală și cea de dinaintea tranfuziei cu celule. Dar și eu înainte de plecare la clinică mi-am fixat câteva repere, martori, pentru a face comparații după revenirea acasă. În săptămâna următoare am fost atent la detalii. Am observat că mă puteam îmbrăca fără să rămân blocat în tricou cu mâinile în sus, puteam să rulez ciorapii și să mă încalț, puteam să sar ca mingea fără efort, ceea ce înainte nu reaușeam și anume, nu mă puteam  desprinde de la sol, parcă eram lipit de pământ, nu aveam impulsul, zvâcul de început și abia aveam forța să mișc o minge banală câțiva centimetri, cu piciorul stâng. Era clar o diferență, făceam unele mișcări, fără să mă gândesc și să mă pregătesc prea mult: ridicarea de pe scaun, de exemplu și multe alte chestii mărunte pentru un om sănătos, dar semnificative pentru noi. Pentru mine este un pas înapoi, un regres al bolii, câteva redute recucerite, iar pe viitor mi-am propus măcar să mă mențin în această poziție cât mai mult timp.

Nu mă așteptam la un miracol după acest tratament, să stau pe tavan ca Spiderman, să zbor ca drosophila melanogaster, nici nu vreau, pentru că ea are viața scurtă, dar eu am fost foarte mulțumit de starea de bine ce a urmat dupa acest episod. Uneori mă gândesc și la o întrebarea la care nu voi afla răspuns niciodată, cum mă simțeam dacă nu făceam acest tratament? Nu vreau să știu!... Am șters întrebarea din toate colțurile memoriei. Încă o concluzie clară s-a dezvoltat în înțelegerea mea. Când pornești pe un drum, să ai încredere și hotărâre, să fii încrezător și să nu pui la îndoială rezultatul la care vei ajunge, să fii convins că ai făcut alegerea bună și totul va fi foarte bine. Să nu regreți niciodată ce ai făcut, voluntar sau involuntar, a fost alegerea ta, să-ți pară rău pentru ce nu ai făcut și puteai face. Tineți minte, viața are un singur sens! Direcțiile le mai poți alege, dar cale de întoarcere nu ai, degeaba te rogi la Dumnezeu dacă tu nu ai credință și respect pentru El.

După o lună de la prima vizită la Clinică, am fost contactat de consultantul meu pentru a trimite rezultatele de la analizele specificate în dosarul de externare. În câteva zile am primit răspuns că totul era bine, eram în parametrii valorici normali pe toata linia și corpul a răspuns pozitiv la tratament. Au mai trecut încă două luni și am fost INVITAT, chiar așa suna mesajul, la Clinică pentru un set complet de analize, la trei luni de la prima intervenție, costurile analizelor și cazarea, respectiv masa,  erau suportate de clinică, eu doar să ajung acolo, bineînțeles cu însoțitor. La prima vizită în Belgrad m-a însoțit un nepot care are locul de muncă și domiciliul în Spania și care a venit special pentru mine. Acum nu a mai putut veni și a trebuit să fac figura doi în unu, sora mea știe limba engleză, dar nu se încumeta să conducă mașina, iar soțul ei, cumnatul meu, conduce dar nu știe engleza, așa că am plecat trei persoane la drum, în ideea că găsim cazare acolo pentru cumantul meu sau chiar amândoi pentru două-trei zile. Ca și prima dată, eram așteptați și pe drum am primit câteva mesaje, dacă era totul în regulă. Am ajuns duminică după-amiază, am fost întâmpinați de asistenta de gardă care a sunat imediat managerul clinicii și i-a prezentat situația că suntem trei persoane. Clinica are și regim hotelier în limita camerelor disponibile (atunci am aflat și noi), dar nu e cazul pentru că ne-a repartizat două camere alăturate, una pentru porumbei sau guguștiuci, ce or fi ei, sora mea și soțul ei, și una pentru mine, ca să nu mă deranjeze nimeni. Totul a fost gratis pentru toți, cazare și masă, cu regim de restaurant, comandai ce voiai să servești la toate mesele, chiar și desertul de la prânz, până joi dimineața când am plecat, bineînțeles după micul dejun. Am primit și la pachet câte o plasă cu sandwich, o doză de suc și două ciocolățele, în caz că ni se făcea foame pe drum. De luni dimineața, pe nemâncate, am intrat în recoltări de sânge, în timp ce micul dejun mă aștepta pe masa din cameră. Din nou, parcă mai atent, am fost cosultat de doamnele doctor, de specialitate interne și neurologie, pe rând, toată dimineața. La un moment dat ne-a întrebat, în engleză, dacă suntem de acord să primim o donație de patruzeci de milioane de celule, ca o continuare a tratamentului început cu trei luni în urmă. Era să pic din picioare, noroc că eram tolănit în pat! Eu înțelesesem că trebuie să donăm, să plătim noi... Mă și vedeam la spălat vase în bucătărie, cu mopul în mână, frecând coridoare sau tăind lemne în curte, pentru a ne plăti celulele... M-am liniștit curând, ca orice român, când am auzit cuvintele magice CADOU și GRATIS. Este lesne de ghicit că am primit cu brațele deschise, la propriu și la figurat, trei zile de perfuzii și injecții cu celule stem și stimulatori neuronali, parcă așa le-a zis, care mi-au dat un nou impuls, o nouă revitalizare. Vorba aia: altfel te simți cu rezervorul plin. Îți vine să pleci la drum... „Nu știu alții cum sunt”, dar eu mă simt foarte bine sub influența celulelor stem și m-aș putea obișnui cu astea, că de abuzat nu poate fi vorba, nu ai nicio șansă să mergi la PECO-STEM, alimentezi și îți trăiești viața și a doua tinerețe.

Cam acesta a fost, dragii mei, episodul principal din viața mea, cu referire la boala Parkinson. Dacă nu v-am spus, vă repet (spunea un profesor în liceu), contează enorm de mult oamenii cu care socializezi și sentimentele cu care ești înconjurat, pentru că îți influențează direct starea de spirit și de bine. O îmbrățisare face cât un pumn de pastile, un zâmbet valorează... foarte mult. Nu am o listă de valori, dar o vorbă bună, un umăr de sprijin, o mână de ajutor, un minut de atenție este tot ce putem cere și tot ce ne bucură și ne îndulcește viața.

În concluzie, mă simt bine... Dar vreau să mă simt FOARTE BINE și prin toate metodele lucrez la capitolul acesta, inclusiv prin autosugestie și promit să vă țin la curent cu numărul de celule care le mai am peste patru-cinci-zece ani... Sunt optimist din fire...

Dar să vă povestesc despre proiectul NORMALITATEA DIN VIAȚA MEA, proiect al ASOCIAȚIEI BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI, înființată în decembrie 2017 de neobosita și inimoasa Emilia-Paula Zagavei...

După un drum destul de greu pentru mine, ținând cont de starea mea de sănătate, după șapte munți, șapte văi și-o vale adâncă, serpentine mai mici, mai mari, unele mai largi, altele strânse, dacă ai un pic de viteză îți vezi numărul din spate, asta în cazul fericit când nu te păcălește drumul și te scoate în decor... Dej, Beclean, Bistrița, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc am reușit să străpung Carpații Orientali și să ajung în ținutul Bucovinei, Buchenland, Ținutul fagilor, cum zic frații germani. Bineînțeles că merita efortul acesta, ești răsplătit de peisajul mirific în care culoarea de fond este verde, de la verdele crud, renaștere, până la verdele intens și permanent al brazilor, un colț de rai, un loc unde Dumnezeu cred că mai coboară uneori să se odihnească și să facă ședințe de oxiterapie. În unele locuri, dacă te întinzi bine poți să atingi cerul cu mâna și să te joci cu nourașii care stau tolăniți pe crestele bătrâne și cărunte ale Carpaților.

La vederea indicatorului SADOVA, parcă și motorul mașinii a redus turația și s-a relaxat, mai erau de mers câțiva km. până la pensiunea unde eram așteptat - nu degeaba m-am autointitulat Marius de Hunedoara - pentru deschiderea oficială a proiectului Școala de Vară a bolnavului de Parkinson din ciclul NORMALITATEA DIN VIAȚA MEA. Sponsorul principal și unic, cel care a transformat acest vis în realitate, care a fost și este alături de noi tot timpul STADA ROMÂNIA, cel care ne înțelege și ne face viața mai ușoară, mai normală și căruia îi mulțumim din adâncul sufletelor noastre.

Comuna Sadova, situată în vestul județului Suceava, la câțiva km. de Câmpulung Moldovenesc, într-un cadru natural unde fondul forestier este aproape 60% din suprafața totală a localității, este locul unde se face tranziția la cota alpină prin îmbinarea pădurilor răcoroase de foioase cu aroma de rășină a brazilor înfipți în albastrul cerului. Această locație a fost aleasă cu multă grijă de Emilia-Paula Zagavei, punându-ne la dispoziție o întreagă pensiune pentru a nu deranja și a nu fi deranjați. Eram numai noi, o familie mare și frumoasă.

Aveam inima cât un purice de emoții și simțiri pe care nu le ai în fiecare zi, mai ales că am sosit ultimul din cauza traficului, iar toți ochii erau ațintiți asupra mea. Ne cunoșteam de mult timp, dar virtual, imaginea, chipul pe care îl vedeai depindea de numărul de pixeli din dotarea device-ului folosit, laptop, telefon sau PC. De statură nu mai zic, mă gândeam să stau un pic pe vârfuri să par mai înalt de 1.60 m, măcar până se obișnuiește lumea cu mine. Dar asta nu m-a complexat niciodată, așa că am intrat cu pieptul înainte. Unii colegi și colege mă vedeau diferit pe net, părerile erau împărțite, Brad Pitt, Tom Cruise, Leo DiCaprio... Și pentru că niciunul nu mă egala, am rămas Marius și atât...

Nu știu dacă toți au avut același trac ca mine și aceleași gânduri, dar dacă nu le-au spus au facut-o din respect, sunt sigur că inima tuturor a bătut dublu pentru o clipă. Dar o concluzie clară am tras: tehnologia distorsionează... Toate doamnele sunt mai frumoase în realitate, iar dacă își deschid sufletul, sunt absolut fermecătoare!

A fost o săptămână extraordinară... Și foarte scurtă, așa mi s-a părut. Nu prea sunt superlative pentru descriere.

Ziua începea cu gimnastica energetică Tai chi, Qigong unde cuvinte ca: sănătate, vitalitate, longevitate, flexibilitate, armonie și nu în ultimul rând, bucuria vieții căpătau un nou sens. Am învățat să ne relaxăm, să respirăm corect, să ne armonizăm diferitele niveluri ale ființei, să trăim bucuria lucrului în echipă. Respect!

Pentru a evita monotonia, programul era bine pus la punct. Am vorbit despre nutriție, am primit sfaturi și răspunsuri la întrebările noastre. Am învățat multe lucruri interesante, am învățat ce avem voie și ce nu, să consumăm, am învățat despre combaterea constipației prin alimentație, despre rolul hidratării corecte. Respect!

Tuturor le mulțumim pentru răbdarea și profesionalismul de care au dat dovadă!

Am făcut și drumeții la lăcașuri sfinte din împrejurimi, la mănăstirile Voroneț și Moldovița. Am fost la lacul Iezer, am urcat pe munte. În ultima seară am jucat volei cu baloane multicolore, activitate care a avut un succes nebun, antrenându-ne pe toți la joc chiar și pe cei aflați în scaun cu rotile sau cei care se deplasau cu ajutorul rollatorului. Și uite așa trecea ziua, dar nu fără tradiționala mișcare de seară pe muzică, un Parkdance dacă se poate numi așa.

Totul a fost minunat, ne-am simțit ca acasă împreună cu cei dragi... Nimeni nu se uita la tine cu milă sau repulsie, nu îți făcea nimeni observație sau să pună întrebări stupide. Eram o mare familie, am râs și am glumit pe săturate, ne-am simțit extraordinar. Dar o vorbă din popor spune că ”Ce-i frumos durează puțin“. Recunosc cu regret, dar așa este.

Declarația mea oficială pentru cei cu care am petrecut o săptămână de vis la Sadova:

Sunt MÂNDRU că sunt contemporan cu voi, ONORAT că respir același aer și ÎNCÂNTAT că am cunoscut oameni minunați ca voi! Vă mulțumesc insistent că existați!

Sănătate maximă și să trăiți prosper!


O POVESTE ADEVARATĂ

  Ibolya Șandor

 

 

                       Era o lună toridă de vară in binecuvântatul an 1962. Într-o duminică, în miezul zilei , mai exact în 26 august, a deschis ochii spre lume un boț de om , dornică să cunoască, să exploreze și să trăiască experiențe nebănuite. Nu știa că lumea se întinde dincolo de brațele mamei sale, unde era în siguranță și se simțea iubită și nu bănuia că eroii din basme nu sunt doar Ilene-Cosânzene și Feți-frumoși. Nu știa că există și zmei și balauri cu multe capete sau Babe-cloanțe și spâni cu inima impietrită.

                       Dar toate acestea le va afla mai tarziu, când va începe să priceapă și să perceapă lumea din jurul ei. A fost copilul perfect al mamei sale dar tatăl nu era de aceeași părere drept urmare nu avea să facă parte din viața ei. Pentru mamă au urmat perioade grele, în care i-a fost greu să se descurce cu un bebeluș, să muncească ca să se intrețină, să aibă grijă de toate câte erau necesare. Un an și două luni a durat alergătura serviciu - casă cu chirie, cu un pui de om legat de gât, pentru că, da, mergea la seviciu cu copil cu tot ,asta datorită mărinimei colegelor sale în a o ajuta.

                      Sora ei,care locuia la țară a sărit în ajutorul ei, pentru că nu se mai descurca, luând fetița la ea, pentru a-i usura existența.

                       Așa a inceput o nouă etapă a vieții, copila ajungând intr-un loc minunat, cu oameni iubitori , de unde nu a mai plecat niciodată. A crescut frumos, neștiind niciodată ce înseamnă lipsurile, fiind iubită de toți membrii familiei mai mult decât te poate duce imaginația. A păstrat tot timpul legătura cu mama ei naturală, spunând tot timpul că ea este binecuvântată cu dragostea a două mame extraordinare.

                       A ajuns un om școlit, un om deștept, curios, determinat, care nu a renunțat niciodată la a-și atinge țelurile. Părinții adoptivi, de acum mama și tata în adevăratul sens al cuvântului, au fost mereu acolo , indiferent de situație, gata să oblojească rănile, fie că erau zdreliți genunchii sau sufletul.

                        Au fost cei mai frumoși ani, anii copilăriei, dar ca orice lucru frumos, la un moment dat se termină și a trecut și ea  în altă etapă a vieții.

                        Și-a format propria familie, o familie frumoasă, binecuvântată cu doi copii minunați, au construit un cămin al lor, au trecut peste toate obstacolele ivite în cale și s-au bucurat de roadele muncii lor.

                       Timpul a trecut frumos peste ei, când deodată moartea nemiloasă a luat-o pe mama din sânul familiei, la un inceput de an, fata simțind că i s-a frânt inima în mii de bucățele, pe care mai apoi a trebuit să le adune să le pună inapoi în puzzle, chiar dcă a rămas incomplet, pentru că de acum totă responsabilitatea era pe umerii ei firavi.

                       Îl avea pe tatăl ei, pe fratele ei și propria familie de care trebuia săv aibă grijă. A trecut o perioadă, rănile  sufletești s-au mai cicatrizat și la un inceput de toamnă ,tatăl ei  a hotarăt să plece și el pe drumul făra întoarcere, să iși caute soția la care i-a dus dorul și i-a simțit lipsa timp de șapte ani.   De vreo cinci ani, a plecat in lumea celor drepți și mama naturală.  Alte lovituri crunte, alte lacrimi, alte dureri care i-au sfășiat inima fetei . 

                      Era mai mult decât putea duce, era prea multă durere, prea mare lipsa, golul nu putea fi umplut. Cine spune că durerea trece acela nu a pierdut pe nimeni drag, durerea nu trece, se adâncește, doar că înveți să trăiești cu ea. 

                       S-a imbolnăvit pîna la urmă și fata, un diagnostic crunt, care era cât pe aci să o ingenuncheze, dar cu o ultimă forțare s-a ridicat și a decis că nu va ceda, că va lupta impotriva bolii si dacă nu o va învinge o să și-o facă aliat. Vor merge impreună, vor trăi impreună dar după regulile ei  și domnul Parkinson va trebui să se adapteze și nu invers. Fiecare zi este o bătălie pe care o căstigă cel mai determinat, în principal ea, chiar dacă uneori are impresia că nu va putea, dar treptat , pas cu pas știe că este posibil să facă față problemelor. 

                       A reînvățat că ea este cea mai importantă persoană pentru ea, pentru că da, la un moment dat a uitat, dar a reînvățat să se pună pe primul loc, a redat responsabilitățile fiecăruia, că nu era datoare să facă ea totul și că fiecare putea să participe fără probleme la ceea ce era de realizat.

                    A avut șansa să cunoască un grup de suport extraordinar, unde a fost primită cu căldură, unde se simte minunat de parcă ar fi o mare familie. Activitățile grupului, alături de specialiști, o ajută și o determină să meargă înainte fără teamă. Stie că dacă muncește serios, dacă are grijă de ea și dacă nu cedează va fi bine pentru ea și va fi bine și pentru cei din jurul ei.

                     Familia, soțul și cei doi copii, o sprijină, o înțeleg și sunt alături de ea tot timpul, indiferent de circumstanțe.

                     Mii de mulțumiri merită toți cei care o sprijină, fie că este vorba de familie sau grupul de suport din care face parte, alături de specialiștii  cu care desfășoară activităși de psihoterapie, kinetoterapie, gimnastică energetică  sau medicul neurolog care o tratează.

                     Mă înclin în fața tuturor, eu fiind acel copil ajuns la maturitate, destul de matur ca să recunoască cât noroc are că este înconjurată de oameni minunați.

                     Aveți tot respectul și considerația mea!                     

O POVESTE

Autor: Maria

Sunt Maria. În anul 2022 voi avea 71 de ani. Am fost diagnosticată cu boala PARKINSON acum cincisprezece ani. A debutat cu tremur în piciorul stâng și după o vreme a început și mâna stângă. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi decurs viața mea dacă era afectată mâna dreaptă, având în vedere că nu trece o zi să nu am ceva de scris. Până acum un an, nu mi-a fost greu, dar începe să se manifeste mai pregnant, crispările sunt foarte urâte, lupți cu dorinta de a te deplasa și neputința de a face acest lucru. Soluția: să stai, să aștepți să treacă timpul necesar, să-și facă treaba medicamentele.

De ce ne îmbolnăvim? Toți ne întrebăm. Aflăm că factorii sunt multipli: stresul, neodihna, hrana nesănătoasă, lipsa de mișcare etc. Mă întreb, caut explicații, cauze ce au creat posibilitatea întâlnirii mele cu acest PARKINSON.

Privesc în urmă la anii copilăriei mele, pe care i-am petrecut într-un sat din apropierea Cheilor Turzii. Am avut o copilărie, pot spune, fericită, caracterizată prin multă libertate. Locuiam la marginea  satului, orizontul nu era umbrit, percepeam infinitul. În fața locuinței era o imensă pajiște pe care zburdam vara desculți, expuși la înțepăturile albinelor care vizitau păpădiile ce împânzeau câmpul. Erau și două pădurici, în care predomina alunul, găseam aici și frăguțe de pădure. Dealurile din apropiere, frumusețea lor, plăcerea deosebită cu care mergeam la cules ciuperci și bureți de rouă care se transformau în tocăniță, mâncată, fără excepție, cu mămăliguță. Sunt amintiri cu care îmi bucur și acum sufletul. Părinții, bunicii, ne puneau și la treburi, după putința și priceperea noastră: îngrijeam de animale, duceam mâncarea făcută de bunica în câmp, la cei care lucrau pământul, am învățat de mică să croșetez etc.

Îmi aduc aminte mereu, cu multă plăcere, de episodul prelucrării cânepii, cred că a fost ultima, așa cred, fără de repetare. O văd și acum pe mama cu prietenele venite în ajutor la spălatul cânepii, care fusese pusă la ,,topit" în tau, un iaz făcut pe râul satului care era oprit din drumul lui de un mic baraj ridicat de bărbați. Odată scoasă din tau, clătită, devenea din verde, albă, era dusă acasă și pusă la uscat, răsfirată pe lângă garduri. Când se usca, se trecea la prelucrarea ei. La unele operațiuni am participat: se bătea cu maiul pentru a mărunți partea lemnoasă, se trecea la meliță, se scutura și câlții zburau cât colo... Apoi era țesălată și rezulta fuiorul. Iarna, nevestele satului se adunau în șezătoare, pe rând, de la una la alta și torceau cânepa și lâna.

Într-o seară, părinții fiind plecați la o astfel de sezătoare, m-au trezit niște voci ciudate, venite de afară. Am luat măsuri de precauție: sora mea și fratele, mai mici fiind, trebuiau ocrotiți, așa că am fugit la ușă și am pus clanța. Am adormit buștean, liniștită că nu va da nimeni peste noi, așa că degeaba au bătut ai mei în ușă, nu a fost cine să le deschidă. Tata a forțat ușa. A doua zi am dat explicațiile de rigoare și am aflat că acele „voci ciudate” nu erau altceva decât concertele date de pisici.

Apropo de pisici... La un moment dat, pisica avea pui în podul șurii și plâgeau de mama focului. Nu am stat mult pe gânduri, am pus lapte într-o farfurie și am urcat pe scara cea lungă să-i hrănesc. Podul șurii nu era podit, erau puse niște scânduri rare pentru a ține fânul. Am călcat greșit iar laptele nu a mai ajuns la puii pisicilor, eu am căzut cu lapte cu tot. Nu am pățit nimic, zic eu, dar toți spuneau că am dormit trei zile, deci ceva a fost.

Într-o dimineață, bunicul m-a trezit foarte devreme, la ora patru, trebuia să merg cu el la oi, la turma satului. Era rândul lui la muls și trebuia ,,să dau în strungă" adică să dirijez oile spre locul unde erau mulse. Și acum când mă gândesc simt greutatea cu care mergeam pe drum, îmi venea să dorm, să închid ochii și așa să merg, nu reușeam să mă trezesc.

Iernile erau frumoase, aveam zăpadă din belșug. Îmi doream să schiez, nu aveam schiuri și încercam să improvizez din tulpina de floarea soarelui, bătătorindu-le să le aplatizez. Tata m-a găsit înghețată și m-a certat, spunându-mi că schiul nu era pentru fete. Era un meseriaș foarte bun și ar fi putut să-mi facă o pereche de schiuri. Cam așa erau vacanțele mele, pline de năzdrăvănii...                                                                                                           Da, colectivizarea a fost un episod care a frământat sătenii. Erau îngroziți că le erau luate vitele, pământul, uneltele de lucru și puse în folosul comun. A fost o mare durere pentru ei. Îi ascultam povestind și îmi dădem seama că erau foarte necăjiți. Dar nu au avut de ales, au acceptat și s-au obișnuit și cu munca în comun și cu noua lor viață. Satul a prosperat, s-a construit o școală nouă, s-a adus apa potabilă prin conducte în mai multe puncte din sat, s-au construit grajduri mari pentru animalele comunității și așa pajiștea dragă mie a fost ocupată. Bunicul din partea mamei era contabilul cooperativei. Îl compătimeam văzându-l în birou, de unul singur, țintit de scaun, când toți erau la câmp, în libertate. Era ceea ce am devenit eu mai târziu.

După ce am terminat clasa a șaptea în satul natal, părinții s-au mutat la oraș. Au fost niște ani dificili, adaptarea la viața de oraș, au cumpărat o grădină și tata a început să construiască noua noastră casă. Locuiam toți într-o singură cameră. Mă gândeam să urmez o școală profesională, dar când am terminat clasa a opta am primit mențiune și directorul, care știa că intenționez să merg la profesională, mi-a șoptit să mă duc la liceu și l-am ascultat.

În clasa a opta am cunoscut-o pe Ina, care m-a ajutat foarte mult în ce privește răzbaterea mea prin „noua junglă", la liceu. S-a nimerit, spre marea mea bucurie să fim colege de clasă și după mutarea în noua casă eram foarte aproapiată de Ina. Mergeam și veneam împreună de la școală, eram nedespărțite. Prietenia noastră este actuală, nu locuim în același oraș, ne vedem rar, dar este ca și cum ne-am vedea zilnic.

La liceu, un profesor m-a îndrumat spre Facultatea de Studii Economice. Eu vroiam să fac matematica, nu sunt profesoară dar sunt contabilă. Acum trei zile ne-am revăzut toți foștii colegi de liceu, cu ocazia împlinirii a cincizeci și doi de ani de la terminarea liceului. A fost un mic eveniment organizat, un coleg m-a întrebat acum, dacă am găsit biletele pe care le lăsa în bancă... O întrebare pusă mult prea târziu, după atâția ani... S-au dus și anii de liceu...

Când m-am dus la Cluj să dau admitere la facultate, tata m-a condus la autobuz, a scos din buzunar un ceas de mână nou și mi-a spus: ,,O să ai nevoie de ceas să-ți măsori timpul la examen". Ce drag mi-a fost de tata!

Primul an de facultate… Am o întâmplare care m-a zguduit tare. În prima sesiune am picat primul examen, geografia. Profesorul era ciudat, nu mă așteptam la așa ceva, a fost o mare palmă primită, eram foarte, foarte necăjită. Urmau alte două examene și nu mă puteam concentra. Da, le-am căzut și pe acelea. Am pierdut bursa, a fost prima lovitură primită în viața mea. „Trebuie să reușesc!” - mi-am spus. Mi-am adunat forțele, mergeam la toate cursurile, eram activă la seminarii, am dat examenele parțiale la materiile unde s-a permis și am reușit. La geografie am luat notă de trecere. Când mi-a trecut nota în carnet și mi-a văzut restul notelor, mi-a propus să mă prezint la un nou examen pentru mărirea notei. Eram bucuroasă de acel 5, mai mult decât notele de  la matematici, pentru nimic în lume nu doream o altă întrevedere cu acest om. Alte examene nu am mai picat. Ultimul an, lucrarea de diplomă. Mi-am făcut lucrarea din analiza matematică, modele matematice aplicate în economie. Șeful comisiei, îndrumătorul meu, s-a nimerit să plece în S.U.A. și aveam un nou șef de comisie, profesorul care ne-a predat organizarea muncii. Nu era unul dintre profesorii pe care îi simpatizam, m-am dus la examen cu inima strânsă. Au fost întrebări și din organizarea muncii. Am pierdut  trei puncte. Asta a fost o altă palmă primită, o nemulțumire care m-a urmărit toată viața. Și astăzi mi-e ciudă!

Gata cu școala! Am primit repartiție în orașul în care locuiau părinții mei. Am locuit împreună. Au urmat cei mai frumoși ani din viața mea. Aveam salar! Ura! Îmi ajutam părinții, aveam și o mică grădină de zarzavat unde îmi plăcea să mă desfășor, dispuneam și de timp liber. M-am orientat spre sport. Mi-am cumpărat bicicletă, nu știam să merg pe ea dar am învățat, atunci, la douăzeci și cinci de ani, rachetă de tenis, la sfârșit de săptămână plecam în excursii. Iarna, cu echipament de schi împrumutat, mă duceam la Muntele Băișorii să învăț a schia. Încetul cu încetul ne-am adunat un grup foarte fain, eram tineri și dornici de mișcare. Ne-am dus direct la Reghin și ne-am echipat cu schiuri. Iernile erau minunate, așteptam cu nerăbdare zăpada. Mă apropiam de 30 de ani și nu avusem prieten. În această perioadă aveam un angajat nou care nu a binevoit să-și facă decontul, în urma unei deplasări în interes de serviciu. În cadrul serviciului financiar mă ocupam și de deconturi, așa că ne-am intersectat. După terminarea programului, s-a întamplat să mergem o bucată de drum împreună și la un moment dat s-a scuzat, a intrat într-o florărie și mi-a cumpărat un buchet de frezii, pe motiv că l-am ajutat cu decontul. Așa a început povestea noastră… M-a cucerit prin felul de a se comporta, a fost crescut într-o familie de intelectuali, bunicul lui fusese medic. A intrat în grupul nostru. Încet, încet m-am îndrăgostit, mulțumesc că am trăit acele momente unice, nu mai credeam că voi avea parte de așa ceva...

După căsătoria noastră au urmat încă trei căsătorii în cadrul grupului, de aceea grupul s-a destrămat și fiecare și-a continuat viața pe cont propriu. Împreună cu soțul meu am făcut cele mai frumoase drumeții: Munții Făgăraș, Piatra Craiului, Retezat, Delta Dunării. Iarna mergeam la schi în Sinaia. Acești ani au fost cei mai frumoși din viața mea!

Ne-am hotărât să avem un copil. Am pierdut sarcina la  șase luni. A fost cumplit. Plângeam mult, mă învinovățeam că am fugit să prind autobuzul. Soțul meu a propus o drumeție în Retezat. Am plecat cu încă un prieten, coleg de serviciu și încet, încet, acolo mi-am găsit liniștea. Mă rugam să primesc fetița înapoi, Dumnezeu ne-a dăruit doi copii minunați, o fetiță și după patru ani un băiețel. Aveam treizeci și opt de ani și jumătate în 1990. Gata cu drumețiile periculoase, ne-am mulțumit cu marea. După Revoluție au urmat perioade stresante în fabrică și la un moment dat m-au afectat direct. A urmat o perioadă liniștită după care au început problemele de sănătate ale socrilor mei care au fost niște oameni minunați, pe care i-am iubit ca pe propriii mei părinți. S-au dus...

În prezent o am numai pe mama, are nouăzeci de ani. Am doi nepoți minunați și toate motivele să fiu fericită, mulțumită și toate motivele de a lupta cu "domnul Parkinson".  

Întâlnirea mea cu „Parkinson" a făcut să cunosc oameni minunați care mi-au însoțit pașii prin boală și cărora le mulțumesc. Un rol important îl au pacienții cu Parkinson cu care am petrecut o săptămână la Sadova, la Școala de Vară a Asociației Sufletul Lalelelor. Cu acești oameni mă întâlnesc săptămânal pe Zoom, la diferite activități.

Fac tratament, citesc, mă informez individual sau prin intermediul grupurilor de pe Facebook, de unde primim informații prețioase. În prezent citesc „Renunță la obiceiurile nocive" de dr. J. Dispenza, în care vorbește de câmpul cuantic și posibilitatea de conectare la câmp, consecințele pot fi uimitoare și pe linia vindecării. Voi încerca să înțeleg și să experimentez. Îmi propun să mă odihnesc corect, să am o dietă sănătoasă și să fac cât de multă mișcare. Suntem responsabili de viața noastră. Faptul că putem vedea, auzi, gusta, sunt daruri care trebuie prețuite, viața trebuie trăită cu bucurie, clipă de clipă!

În esență, așa a fost, sunt aici, prezentă și mulțumesc cu recunoștință!


MĂ NUMESC MARIANA

ȘI SUNT BOLNAVĂ DE PARKINSON

Cum și când a început? Greu de spus. M-am apucat de curățenie și spre final am observat că îmi cădeau din mână obiectele cu care umblam. Atunci am decis să merg la medicul de familie. Am povestit ce am pățit, iar dânsa m-a trimis la secția de neurologie. Aici, după consult, am fost diagnosticată cu boala Parkinson, am primit un tratament medicamentos, dar a trebuit să fac și alte câteva investigații suplimentare. Am revenit cu rezultatele investigațiilor și cu convingerea că nu am această boală (și bineînțeles, fără să urmez tratamentul prescris). Din păcate însă, am rămas cu diagnosticul inițial și cu revenirea lacontrol. Am început tratamentul și așa a început parcursul meu pe acest drum din anul 2011.

Informațiile mele legate de boala Parkinson, în afară de tremor, erau zero. Norocul meu a fost că am avut ca medic curant o persoană interesată de evoluția bolii și de modul în care poate să-i ajute pe bolnavi. Astfel, am participat la întâlniri organizate de doamna doctor și de echipa pe care a format-o, cu specialiști din diverse ramuri ale medicinei ca: evoluția bolii, nutriție, kinetoterapie, psihologie, logopedie... A organizat un program, în serii de două săptămâni de recuperare a bolnavilor prin terapie ocupațională, gimnastică, masaj, logopedie, psihologie. Toate aceste întâlniri ne-au ajutat să înțelegem ce se întâmplă cu noi și cum să mergem mai departe. În același timp am reușit să ne cunoaștem, să socializăm, să schimbăm păreri și să formăm o comunitate de persoane care se confruntau cu aceleași greutăți.

Din păcate, pe când părea că lucrurile merg tot mai bine, iar evoluția noastră era foarte bună (în sensul că boala avea o evoluție mai lentă) a apărut pandemia și toate aceste activități au dispărut, nu au mai putut avea loc deloc sau foarte rar, din cauza restricțiilor. Acum, după aproximativ doi ani, când lucrurile încep să intre pe un făgaș normal, am costatat o degradare generală și o evoluție mai rapidă a bolii. Ce am învățat în acest timp este că informarea, participarea la diverse programe, socializarea, ieșirea din rutina zilnică, sunt aspecte care te ajută să mergi mai departe.

În perioada de restricții am avut ocazia să cunosc pe Internet două grupuri a bolii Parkinson, în celălalt capăt al țării, la Botoșani și Iași și astfel am început să particip din nou la întâlniri de gimnastică Qi Gong, logopedie, kinetoterapie, alte tipuri de activități și informări folositoare, toate acestea având loc online (noroc cu tehnologia!). Așa am reușit să ne cunoaștem la distanță prin intermediul unui ecran. Dar cum viața îți rezervă tot felul de surprize, doamna care este la cârma ASOCIAȚIEI BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI, o persoană foarte activă și ambițioasă, a reușit să realizeze un proiect, structurat ca o Școală de Vară a Persoanelor Diagnosticate cu Boala Parkinson, în perioada 20 – 25 iunie 2022, la Sadova, proiect sponsorizat de STADA ROMÂNIA. Pe lângă persoanele diagnosticate cu boala Parkinson, au participat și specialiști în nutriție, logopedie, kinetoterapie, psihologie și Tai Chi. În felul acesta am reușit să ne cunoaștem față în față. Eu, împreună cu o colegă de suferință din aceeași zonă a țării, Cluj și Turda am luat trenul într-o dimineță spre Câmpulung Moldovenesc, unde am ajuns după aproximativ cinci ore. De aici am fost recuperate și transportate la destinație. Vreau să spun, spre rușinea mea, nu am mai fost în această parte a țării, iar supriza a fost foarte plăcută. Am auzit de frumusețea locurilor, dar atunci când le și vezi e altceva. Tot drumul am privit peisajul de un verde frumos al pădurilor, văile acoperite de iarbă, intercalate între tuneluri de diferite lungimi, case frumoase… Călătoria mea cu trenul a fost după o periodă foarte lungă în care nu m-am deplasat cu acest mijloc de transport, dar a fost una plăcută, sesizând schimbările. Ajungând la destinație, am fost cazate la o pensiune, unde au avut loc toate activitățile prevăzute în program. În fiecare dimineață, gimnastica de la ora șapte apoi discuții cu psihologul, nutriționistul, exerciții de logopedie și kinetoterapie. Au fost organizate vizite în zonă. La final, într-o seară, am cântat, am dansat, ne-am bucurat că am fost împreună o săptămână, ne-am bucurat de zilele frumoase încercând să uităm de toate celelalte.

 Toate acestea au contat și ajutat foarte mult. Dar a mai contat și firea mea, modul în care am reușit să mă adaptez, să accept, să înțeleg și în momentul când am realizat că nu am ce să fac. Am zis: asta e și merg mai departe să văd ce se întâmplă. Așa am început să învăț să fiu mai atentă la mine, să-mi observ reacțiile și să țin cont de ele, de nevoile mele. Dacă am simțit că sunt obosită, m-am odihnit (o jumătate de oră sau zece minute, după caz), am încercat să învăț să nu mă mai stresez dacă nu e cazul (atât cât se poate), să-mi controlez emoțiile, dar mai ales nu m-am gândit la boală.

Să nu credeți că e ușor, dar dacă vrei să încetinești cât de cât evoluția bolii, atunci trebuie SĂ VEZI TU, CE POȚI FACE PENTRU TINE, iar asta depinde numai de tine, cum îți gestionezi viața... Am încercat să văd partea plină a paharului și să mă bucur de ce este în jurul meu, în fiecare moment, de lucruri simple, frumoase, de ce și cât pot să fac, de ocaziile ivite pentru a mă informa sau a face ceva ce mă poate ajuta. Eu așa am făcut!  

Tot ce am prezentat aici a fost evoluția mea, în timp. Poate ați remarcat că nu am povestit ce și cât de tare mă doare sau ce greutăți am, pentru că sunt convinsă că și voi le aveți, dar vreau să nu mă gândesc la ele, să mă obișnuiesc cu ele și, mai ales, să zâmbesc și să mă amuz de câte ori am ocazia.

Așa că, vă doresc multă sănătate, înțelepciune, răbdare și putere pentru a înfrunta tot ce ne așteaptă, ca oameni și ca persoane diagnosticate cu boala Parkinson.


POVESTEA MEA

Autor: Carmen S.

 

Sunt de loc din București. Căsătorită cu Cornel. Ne-am întemeiat familia pe câte un eșec, fiecare în dreptul lui. Eu, din prima căsătorie am două fete, Cristina și Anca, iar din partea lor am patru nepoți, doi băieți și două fete. Relația noastră de familie se bazează pe respect și pe dragoste, având fundamentul în dragostea de Dumnezeu.

După terminarea Liceului Industrial, am lucrat ca și controlor de calitate la Fabrica de Ace de Tricotat din București. Prin anul 2009 am început să observ că nu mă mai descurcam la fel de bine în munca de finețe. Îmi era din ce în ce mai greu și ajunsesem cu greu să mai văd semnele. Aceasta și multe alte aspecte m-au determinat să consult un medic neurolog. După un an de investigații am primit diagnosticul de Parkinson.

La început m-am speriat, neștiind ce reprezintă această boală. A fost greu până când doctorul mi-a stabilit tratamentul potrivit. Îmi aduc aminte când am început acest tratament, am mers spre baie și am leșinat sau când am luat Azilact și din somn m-am trezit cu un tremor atât de puternic încât nu mai știam ce să fac. Am strigat către Dumnezeu, împreună cu soțul meu, în neputința noastră. După minute care ni s-au părut o eternitate, după ce a trecut efectul medicamentelor mi-am mai revenit. Începusem să înțelegeam de ce este în stare această boală în trupul omului. Îmi era teamă, mă simțeam din ce în ce mai neputincioasă. Dar îi mulțumesc lui Dumnezeu, care mi l-a scos în cale pe domnul doctor și am parte de un tratament eficient, care are un efect pozitiv. Mai mult, sunt și gratuite.

Astăzi, după doisprezece ani de conviețuire cu boala Parkinson, nu-mi este ușor. Simptomele s-au agravat, îmi este greu să mă deplasez, mă folosesc permanent de un cadru cu roți, obosesc după cele mai elementare mișcări și am nevoie de trei-patru reprize de somn de câte douăzeci de minute pentru a mă putea reface și pentru a continua activitatea, simțindu-mă mai odihnită. Îmi este foarte greu când nu mai pot face în gospodărie ceea ce altă dată făceam fără probleme. Ceea ce îmi face însă bine și de care mă încarc în mod deosebit este grădina, mica mea grădină de care mă ocup. Îmi plac florile, îmi place să experimentez, plantând fel de fel de răsaduri.

Avem în curte un smochin și când este vremea roadelor, nu am bucurie mai mare decât aceea de a ieși dimineața din casă și de a culege fructele aurii la care ajung. De celelalte se ocupă Cornel. Mai avem și câțiva muri ale căror fructe sunt mari și gustoase. În fiecare an pregătim din ele gemuri și dulcețuri bio.

Mă bucur de prietenia pisicuței pe care o avem, de năzdrăveniile cățelului și mai mult decât orice, de familia pe care o am, care îmi este alături, toți căutând să mă protejeze așa cum înțeleg și cred ei că este mai bine.

Dar peste toate acestea, lucrul cel mai important în viața mea este faptul că îl cunosc pe Dumnezeu, ca pe Tatăl meu, iar pe Isus Hristos, ca pe fratele meu. Fără credința în El și nădejdea în viața veșnică m-aș simți ca o frunză bătută de vânt. Sunt recunoscătoare celor care s-au ocupat de mine în proiectul NORMALITATEA DIN VIAȚA MEA, proiect de cinci zile, desfășurat la Sadova și organizat de ASOCIAȚIA BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI. La acestă școală ne-am întâlnit mai mulți din cei care purtăm pe umeri această povară, prieteni din activitățile online organizate de Asociația Sufletul Lalelelor. Oameni minunați care și-au lăsat grijile lor în seama altora și și-au găsit timp să ne facă să ne simțim deosebiți.

Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i răsplătească cu ce știe El mai bine că este nevoie pentru fiecare.

Am numit aceste rânduri Povestea mea, dar cred că mai potrivit ar fi să se numească Povestea familie noastre, pentru că suntem speciali toți.

EU ȘI PARKINSON...

Autor: Constantin P.

 

Am cincizeci și șase de ani și sunt pensionar pe caz de boală din luna octombrie 2021. Provin din mediul rural, dintr-o familie de țărani, o familie greu încercată, mama fiind diagnosticată cu Psoriazis Pustulos. Din această cauză a lipsit din copilăria mea mai bine de treisprezece ani, fiind internată majoritatea timpului în spital. Tatăl meu, alcoolic, amorez și scandalagiu de profesie mi-a transformat copilăria în calvar. Așadar, copilăria mea a fost foarte nefericită. Aveam în grijă, la vârsta de zece ani, o surioară mai mică cu doi ani, gospodăria cu animale. Am absolvit zece clase în satul natal, numărându-mă printre primii elevi. Copilăria mea era încărcată de bătăi constante, muncă și dormitul prin diferite ascunzișuri. Plăcându-mi foarte mult munca, în special animalele, deși tatăl meu nu era de acord să urmez cursurile liceale departe de casă, deși am luat o bătaie soră cu moartea împreună cu mama mea atunci când i-am expus planurile mele de viitor, eu nu mi-am abandonat visurile. Împreună cu mama am mers la Liceul Angroindustrial Șendriceni, m-am înscris și l-am absolvit cu brio. Împovărând-o pe mama cu cheltuielile suplimentare ce erau destul de mari, nu am îndrăznit să visez la înscrierea la o facultate de specialitate, deoarece starea de sănătate a mamei se deteriora foarte repede.

Prin munca asiduă și multă seriozitate, am ocupat posturi în domeniul specialității mele, de la AEI Sulița. Dorindu-mi mai mult, în urma unui examen, am ocupat postul de tehnician veterinar la Ferma Partidului, Botoșani, unde am lucrat aproximativ unsprezece ani, până la desființarea sa. Pentru că viața este nemiloasă, am primit ceea ce credeam atunci că este lovitura finală: șomajul și pierderea mamei mele. Nu am vrut să stau cu mâinile în sân și în urma unui alt examen concurs, cu mulți candidați pe un loc, am ocupat postul de magaziner la Maternitatea Botoșani. Nu era specialitatea mea, m-am străduit și am muncit mult fizic, de aceea am vrut mai mult.  

La vârsta de patruzeci și doi de ani, mi-am început viața de student pe specialitatea Marketing și am absolvit studiile de licență pe economie. Am fost numit coordonator administrativ al Maternității Botoșani. Dar când s-au comasat spitalele din Botoșani, funcția mea a fost desființată și am fost transferat la centru, respectiv Spitalul Județean Botoșani, pe o funcție foarte solicitantă care prevedea mult efort fizic. Odată cu această schimbare au debutat problemele mele medicale. Am fost diagnosticat cu depresie și nemilosul Parkinson.

Nu voiam să accept diagnosticul dat de medicul de la Botoșani, de aceea am cerut și părerea unui profesor doctor neurolog din Iași, care mi-a reconfirmat diagnosticul. Această boală fiind un șoc pentru mine și pentru familia mea, am hotărât că trebuie să trecem împreună prin aceasta. Întrebările erau frecvente: „De ce eu?”, „De ce la o vârstă așa tânără?”, „Unde am greșit?”, „Pentru ce plătesc?” Nu pot spune că am acceptat boala, dar sunt conștient că de aici înainte vom merge mână în mână, voi fi încet în mișcări, mai sensibil, mai irascibil. Apetitul pentru viață mi-a scăzut foarte mult, eu fiind o persoană sociabilă și foarte distractivă. Cu greu am gestionat și problemele din familie, relațiile cu prietenii și apropiații răcindu-se.

În anul 2015, luna septembrie, am fost supus unei intervenții chirurgicale, operație de hernie de disc, aceasta aducându-mi și agravarea bolii Parkinson, respectiv a depresiei. Am cerut ajutorul unui medic psihiatru și a unui psiholog. Problemele se țineau lanț, fiind în concediu medical de recuperare după operație, aveam episoade de pierdere a cunoștinței și cădeam. Așa mi-am fracturat mâna stângă, care s-a refăcut după o intervenție chirurgicală. Diagnosticul care a cauzat aceste căderi: vertij.

În acest timp, documentându-mă despre boala Parkinson, în anul 2018, am ascultat la un post local de radio despre existența unei asociații a pacienților cu boala Parkinson din Botoșani, asociație care organiza la Prefectura Botoșani o conferință cu ocazia ZILEI INTERNAȚIONALE DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA BOLII PARKINSON. Am participat la această conferință și mi-am depus adeziunea ca membru al acesteia. De când particip la întrunirile asociației (conferințe, webinarii, proiecte, întâlniri online), cunoscând mai multe persoane cu această suferință în frunte cu inimoasa președintă, Emilia-Paula Zagavei, mi-am schimbat viziunea despre această maladie, o accept mai ușor și pot spune că-mi sunt de un real ajutor întrunirile și activitățile din cadrul asociației, printre acestea pot enumera participarea la două proiecte de recuperare ce s-au desfășurat la Zalău, la Centrul NoRo, în parteniat cu ASOCIAȚIA PRADER WILLI. Sprijinită de către domnul senator Trufin Lucian, președinta ASOCIAȚIEI BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI a făcut diverse activități în preajma sărbătorilor pascale sau de iarnă. Numeroase proiecte cu finanțare nerambursabilă alocate entităților nonprofit din fonduri ale Consiliului Județean Botoșani sau a Primăriei Orașului Săveni și-au atins obiectivele prin amploarea și diversitatea lor, prin generozitatea și profesionalismul specialiștilor prezenți. În timpul pandemiei am beneficiat de întâlniri online cu specialiști în nutriție, kinetoterapie, logopedie, psihologie, tai chi.

Odată cu trecerea timpului suferința și-a pus amprenta asupra evoluției bolii, tremorul mâinii și a piciorului s-a agravat, mersul a devenit târâș, adus de spate, am insomnii, irascibilitate, rigiditate și mobilitate scăzută. Am mai suferit două intervenții chirurgicale, implicit două anestezii totale, în urma acestora s-a decis de către medici încetarea activității în câmpul muncii.

Acum, proaspăt pensionar fiind, pot spune că mi s-a îmbunătățit starea de sănătate, bănuind că aceasta a intervenit în urma deciziei de a locui la țară și revenind la pasiunea mea: creșterea animalelor mici și agricultura. Am grijă de câteva zeci de păsări de rasă, mi-am făcut o mică grădină de zarzavaturi și legume, iar ca animale de companie am câteva pisici. Pot spune că nu-mi este ușor: iau medicamentele la oră fixă, am o viață echilibrată, încerc să mă alimentez cât mai sănătos și să ascult sfaturile medicilor, urmând programele de recuperare.

Particip cu drag la activitățile online ale Asociației Sufletul Lalelelor, activități desfășurate pentru persoanele diagnosticate cu Boala Parkinson și scleroză multiplă, din țară.

În perioada 20-25 iunie am participat la proiectul NORMALITATEA DIN VIAȚA MEA, proiect al ASOCIAȚIEI BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI, sponsorizat de STADA ROMÂNIA. Proiectul s-a desfășurat la Sadova, unde douăzeci și șase de participanți, specialiști și persoane diagnosticate cu Parkinson au trăit zile de vis într-un cadru natural mirific.

Țin să mulțumesc familiei mele, specialiștilor care m-au îndrumat și tratat, conducerii asociației, sponsorilor, specialiștilor voluntari și tuturor celor care mi-au fost și îmi sunt alături.

O POVESTE, O VIAȚĂ...

 

  Până la vârsta de șaptezeci și doi de ani am fost în câmpul muncii, așa cum se spune, munceam pentru că îmi plăcea ceea ce făceam. Serviciul meu era la MOPAN SUCEAVA, unde am lucrat neîntrerupt patruzeci de ani. MOPANUL era a doua mea familie. Am absolvit Facultatea de Tehnologia Produselor Alimentare din cadrul Institutului Politehnic Galați. După absolvirea facultății am ales să fiu repartizată acasă, adică la Întreprinderea de Morărit și Panificație Onești, unde am lucrat opt ani. Aici l-am cunoscut pe viitorul meu soț, care era sucevean și așa am ajuns la IMP Suceava. De-a lungul anilor am ocupat diverse funcții de conducere, până în 1993, când am fost numită director general. În aceste funcții am prins toate metamorfozele prin care a trecut această întreprindere. Aceasta a fost cumpărată de un om luminat care ne spijinea în toate propunerile de dezvoltare. În anii 2019 - 2020 am primit fonduri europene în vederea modernizării unei fabrici de pâine prin mecanizare completă și construirea unei fabrici  de produse congelate (foi fine de plăcintă, patiserie și cozonaci).

Era un proiect ambițios dar realizabil și oportun momentului, când începuse lipsa forței de muncă, iar prin acest proiect se făcea o economie de 70% din personalul existent.

            Pentru prima dată am simțit că nu am să-l susțin până la capăt, deoarece acest lucru presupunea plecări în străinătate, program de lucru prelungit uneori până la orele 20-21. Începuse să-mi tremure ușor mâna dreaptă și să-mi trag puțin piciorul drept. Noaptea mi se înfierbânta talpa piciorului drept și nu puteam să dorm. Postura corpului se modifica și ea, mă cocoșasem puțin și familia mea a observat acest lucru.

Sigur că toate acestea m-au speriat și imediat am apelat la o cunoștință care m-a prezentat medicului neurolog. Medicul mi-a dat să fac CT cranian, m-a consultat și mi-a spus că el nu este convins că am Parkinson iar dacă este această boală este la început. Tratamentul l-am suportat foarte greu, îmi producea o stare de somnolență, senzație de vomă, amețeli... Medicul mi-a spus să revin la control peste trei luni. Nu am așteptat trei luni, pentru că în decembrie  trebuia să plec în Amsterdam, la fiica mea care devenea mămică pentru prima dată. Aici am avut un regim de viață foarte bun, mâncam sănătos, mă plimbam zilnic patru-cinci km și am făcut două ședințe de acupunctură japoneză.

             Din păcate, într-o noapte am avut amețeli când îmi mișcam capul. Fiica mea s-a speriat și a hotărât să mă întorc acasă, pentru că nefiind vorbitoare de limba engleză nu avea cine să aibă grijă de mine. A fost foarte bine că m-am întors mai repede, deoarece din anul 2020 a început pandemia și ar fi fost greu să revin în țară, existând și pericolul să mă îmbolnăvesc de Covid.

              La întoarcere m-am oprit în Iași să mai fac investigații pentru boala Parkinson. Cu ajutorul unei prietene medic am ajuns la Iași, la o doamnă doctor foarte drăguță, care m-a consultat cu multă atenție și m-a întrebat ce vârsta am. A rămas mirată deoarece credea că am cu zece ani mai puțin. Mi-a făcut testul cu isicom și mi-a spus că boala este într-o fază incipientă. Întoarsă acasă, neplăcerile au continuat și parcă s-au întețit. M-am hotărât să fac un tratament homeopatic, care este mult mai blând decât cel alopat. Prin intermediul unei prietene am cunoscut o doamnă din Iași, diagnosticată cu boala Parkinson iar aceasta m-a lămurit în legătură cu această maladie. Am început să cutreier Internetul, sa aflu cât mai multe informații care mi-ar fi fost de ajutor. Între timp am cerut și a doua părere, mi s-a confirmat diagnosticul de Parkinson, și mi s-a prescris alt tratament. După începerea tratamentului, tremurul s-au oprit iar arsurile de la picior au încetat. Am suportat două intervenții chirurgicale: eventrație medială și prolaps genital. Merg pe jos trei-patru kilometri la zi, urmez o terapie cu câmp magnetic la distanță și iau pe lângă medicație, un tratament homeopat.

Sunt membru activ al ASOCIAȚIEI BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR”, fac parte din grupul Laleaua Iașului. Particip la întâlnirile online organizate de acestea, întâlniri la care am cunoscut oameni deosebiți care m-au acceptat și îmi dau puterea să merg mai departe. Vă mulțumesc că existați și vă consumați energia pentru a ajuta semenii dumneavoastră!

 


VIAȚA ȘI COPIII MEI

Autor: Maria G.

 

M-am născut într-un sat al județului Botoșani, într-o familie de oameni muncitori. Am fost al doilea copil din cei patru pe care i-au avut părinții mei. Eram cuminte, retrasă, nu participam la jocurile celorlalți copii, din cauza stării de sănătate mai precară. Eram grijulie cu frații mei, pe care îi protejam, așa cum cloșca își protejează puii. Nu mergeam la furat fructe din livezile vecinilor, dar mâncam cu plăcere ceea ce aduceau surorile mele, fructe care mi se păreau foarte bune, având o aromă nemaiîntâlnită.

Am făcut cele opt clase ale școlii primare și gimnaziale în sat, apoi am plecat la Botoșani unde am urmat cursurile Școlii Profesionale de Industrie Ușoară.

M-am căsătorit în anul 1971 și am născut trei copii, un băiat și două fete. La vârsta de douăzeci și nouă de ani m-am îmbolnăvit. Un astm sever și două operații de hernie de disc au dus la multe zile de spitalizări, iar copiii au stat în această perioadă cu soțul meu. În timp am fost diagnosticată cu cardiomiopatie dilatativă, iar la patruzeci și cinci de ani am început să am fibrilații și am făcut infarct pulmonar.

Mă apropiam de cincizeci de ani când am făcut sintrom vertiginos. Datorită disponibilizărilor de la fabrică, după Revoluție, având fata cea mică la facultate, am refuzat pensionarea pe caz de boală și am făcut cursuri de asistent maternal, pentru a ajuta acești copii dar și familia mea, deoarece nu mă mai primeau la fabrică din cauza stării de sănătate. Am avut în îngrijire prima dată, un copil de patru ani, băiețel, care avea epilepsie și tumoră pe creier. Nu se putea opera, am fost cu el la medicii specialiști din Iași, Suceava, dar din păcate nu se putea face nimic pentru Cosmin. După șase ani, asistenta maternală a surorii sale s-a îmbolnăvit, iar eu am hotărât să o iau pe fetiță la mine, să crească împreună. Din păcate, Cosmin nu a acceptat-o pe Iolanda, o bătea des, iar eu eram mereu între ei, atenuând conflictele. DGASPC-ul a primit ordin să aducă copiii care au grad de handicap I în centrele de copii special amenajate. Cosmin a plecat la acest centru iar eu am rămas cu Iolanda. În locul lui, la puțin timp am primit o fetiță de patru luni, Florina. Era slăbuță, avea patru kilograme, mi se rupea sufletul când mă uitam la ea. Am crescut-o cu multă dragoste, până la vârsta de doi ani. Între timp, asistenta maternală a Iolandei s-a însănătoșit și aceasta s-a întors în căminul pe care l-a avut înainte. Am suferit mult, mă atașasem de ea.

După Cosmin, plângeam noapte și zi, îl vizitam des, îi duceam mâncare, jucării, hăinuțe. Fiind crescut în familie, certa cadrele auxiliare și medicale de la centru, spunându-le că ele nu au „ceea ce avea mămăica în frigider”, că „nu știți să faceți salată de vinete și plăcinte, că nu aveți cabanos și bunătăți”. Cabanosul îi plăcea foarte mult, când vedea în vitrină i se scurgeau ochii după el. I-am cumpărat o lună de zile, zi de zi, cabanos, pentru că îi plăcea. Cosmin a crescut, l-a luat mama lui în Italia, după multe intervenții din partea mea, dar relația lor, din păcate nu a fost prea bună. L-a adus din nou în țară, dar la centru nu l-au mai primit. S-au întors în Italia și nu am mai păstrat legătura.

Iolanda, în schimb, era un copil bun. A terminat liceul A.T. Laurian și vrea să dea la facultate. Ținem legătura, e un copil cuminte și deosebit.

Florina a fost sufletul meu. Am trecut prin multe împreună, am luptat împreună pentru șansa ei la viață. Era o fetiță cuminte, pentru mine a fost copilul vieții mele. Mă topeam când mă privea cu ochișorii săi, albaști, senini. Din păcate, când Florina a făcut un an și șapte luni, am fost diagnosticată cu tumoră la pancreas. Florina a fost luată de către fiica mea mai mare, care era căsătorită. Am fost operată, recuperarea fiind foarte grea. Simona mi-a adus-o acasă pe Florina dar eu nu aveam putere să o ridic. Într-o zi, neputând să o pun în pat, am început să plâng, dar ea s-a ridicat pe vârfuri, mi-a șters lacrimile și s-a aburcat singură în pătuț. Era dulce și cuminte, iar eu îmi doream să o înfiez. M-am pensionat anticipat, pentru a putea avea grijă de ea, dar copiii mei nu au fost de acord să o înfiez. Am suferit mult, am plâns nopți și zile, aveam dreptul să o iau, dar mi-am ascultat copiii. A fost luată de altă asistentă maternală, Florina suferind foarte mult. Se simțea abandonată de mine, eu nu puteam face nimic. Regret că mi-am ascultat copiii și am renunțat la această fetiță minunată. Acum Florina are treisprezece ani și nu ținem legătura deoarece suferea foarte mult.

La cincizeci și nouă de ani, după o vizită la medicul de familie, am primit o trimitere către medicul neurolog, deoarece mă suspecta de Parkinson. Nu puteam crede, nici eu, nici familia. Mergeam regulat după rețetă, stăteam cu orele în sala de așteptare. Într-o zi, ieșind de la consultație, nu mă puteam încheia la geacă, tremuram foarte tare și nu mă puteam ridica. O doamnă, de pe scaun, s-a ridicat și m-a ajutat să mă închei, dar ea tremura mai tare decât mine. Am schimbat numerele de telefon și de atunci suntem foarte bune prietene. Cine credeți că este această persoană? Emilia-Paula Zagavei!

Am cel mai bun medic neurolog în Botoșani, o doamnă care este mereu alături de mine, care depune eforturi enorme pentru a-mi aduce mie și pacienților pe care îi are un gram de speranță și o rază de lumină în viețile noastre. Dar boala e boală, adună și alte afecțiuni pe lângă ea, ca un magnet. La șaizeci și șase de ani, am făcut un accident vascular, iar pe creier mi-a fost găsită o tumoră de 38/36 de mm. Este oprită din creștere și nu trebuie operată. Cu timpul mi-am pierdut abilitatea scrisului, motricitatea fină fiind afectată sever. Îmi pierd echilibrul, cad des, tremur, stările de vertij sunt severe, mă blochez și aștept revenirea la normalitate, dacă putem numi această stare normalitate.

Am fost alături de doamna Lilioara și domnul Mihai primii membri ai ASOCIAȚIEI BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” înființată de doamna Emilia-Paula Zagavei. Am participat la numeroase proiecte, webinarii, conferințe, întâlniri organizate de către această asociație. Proiectele cu finanțare nerambursabilă alocate entităților nonprofit, din fondurile Consiliului Județean Botoșani, au fost binevenite, fiind o școală pentru noi, participanții. „Culoarea speranței în boala Parkinson”, „Să ne cunoaștem mintea și corpul” au adus o stare de bine în viața mea și a celorlalte persoane diagnosticate cu Parkinson. Am primit aparate de recuperare la domiciliu, Parkovit, măști de igienă, produse de igienă, pachete alimentare, broșuri informative tipărite de asociație, sfaturi și ajutor în programarea la medici, recuperare medicală la Centrul De Recuperare al DGASPC Botoșani și multe altele. Particip săptămânal la întâlnirile de logopedie, kinetoterapie, Tai chi, întâlnirile între prieteni și cu nutriționistul, la grupul de psihoterapie, toate organizate de către asociație pe zoom. Așa mi-am făcut mulți prieteni și nu mă simt singură.

Alături de alte treisprezece persoane diagnosticate cu boala Parkinson am fost la Zalău, la Centrul de recuperare în boli rare-NoRo, în ianuarie 2020, înainte de declașarea pandemiei. Cele cinci zile petrecute acolo, întâlnirile cu specialiștii în nutriție, terapie ocupațională, kinetoterapie, grupul psihoterapeutic au adus o stare de bine sănătății mele fizice și psihice.  Au fost zile de poveste alături de prietenii diagnosticați cu boala Parkinson.

Mersul îmi este greoi, abia cobor și urc scările, dar nu mă las, îmi continuu viața, îmi iau tratamentul și mă bucur de frumoasa mea familie care mă ocrotește și mă iubește. Mulțumesc Bunului Dumnezeu și Măicuței Domnului pentru că exist și mă mișc, pentru că sunt alături de nepoți și mă bucur de dragostea și realizările lor. O port pe Florina în suflet, aici nu am fost obligată să o abandonez, o iubesc în continuare ca pe copilul meu drag. Mă gândesc adeseori la anii petrecuți alături de Iolanda și Cosmin, pe care i-am iubit necondiționat și cărora le-am dăruit frânturi din sufletul meu. Dar mai presus de toate sunt copiii mei, dragostea vieții mele, mângâierea mea. Copiii mei, alături de familiile lor frumoase care mă iubesc necondiționat.

Am unsprezece ani de când trăiesc alături de domnul Parkinson, ani care au fost grei dar mi-aș dori să fie cât mai mulți înainte.

Sfat: Bucurați-vă de fiecare clipă a vieții, bucurați-vă de tot ceea ce vă înconjoară, luați-vă tratamentul prescris de medici! Fiți buni, iertători, iubitori, sinceri, că viața este scurtă! Vă îmbrățișez cu drag pe toți, vă iubesc până la stele și înapoi!


CUM L-AM CUNOSCUT PE DOMNUL PARKINSON

Autor:  Maria

 

M-am născut într-o familie de ardeleni, am fost crescută și educată în spiritul celor mai frumoase și sănătoase principii de viață, m-am bucurat de o sănătate fizică și mentală pe care o credeam a fi starea firească, normală. Am terminat Facultatea de Horticultură la Iași, în anul 1972 și am lucrat timp de douăzeci și cinci de ani în pomicultură și viticultură, intrând în contact direct cu toate produsele pesticide care se foloseau atunci la tratamentele în livezi și în cultura de viță de vie. În timpul activității mele m-am bucurat de aer și de deplasări pe teren și nu am avut niciun fel de probleme de sănătate. Am născut și am crescut trei copii, care acum sunt adulți și care sunt perfect sănătoși.

Am ieșit la pensie în urmă cu douăzeci de ani, dar am continuat să lucrez în gospodărie și, ocazional, în învățământ, predând la liceul din localitate. Nu am avut niciun fel de problemă fizică sau psihică ce ar fi putut să-mi creeze greutăți. Din fire sunt foarte activă și mă implic în toate lucrurile din gospodărie, fac drumeții, îmi îngijesc nepoții etc.

Dar totul s-a schimbat în anul 2013, când simțul mirosului a început să mă părăsească treptat. Nici măcar mirosul parfumurilor puternice, care de obicei mă iritau foarte tare, nu le mai percepeam. De fapt, semnale de alarmă am avut de-a lungul timpului, dar nu le-am dat atenție. De exemplu, în vara anului 2016, am căzut de pe scaunul pe care mă urcasem și tot în vara aceea, în timp ce făceam drumeții cu familia, am avut dureri acute de șale și de picioare, pe care și eu și medicii consultați le-au crezut a fi de domeniul reumatismului. Ceea ce m-a pus în alertă cu adevărat a fost pierderea simțului mirosului.

Un consult  la clinica ORL din Cluj-Napoca s-a lăsat cu o rețetă de medicamente pentru tratarea  unei ,,rinite,” ceea  ce a avut  un efect pozitiv, dar numai pentru o perioadă scurtă, după care simptomele au revenit, iar de această dată, nu au mai dispărut. Medicii mi-au zis atunci, că sigur, această  ,,disftrofie” a mirosului este moștenită genetic, din partea mamei mele, care și ea la rândul ei a suferit de această boală, pierzându-și mirosul la vârsta de șaptezeci-optzeci ani. Mama mea a fost diagnosticată la optzeci de ani cu Alzheimer, iar la optzeci și șase de de ani a trecut la cele veșnice.  În perioada aceea, eu, din cauza stresului, am recidivat cu zona-zoster, afecțiune de care am scăpat destul de repede cu ajutorul tratamentului adecvat.

  În urmă cu șase ani, prin 2016, la vârsta de șaptezeci de ani am intrat într-o perioadă tulbure, cu dureri de articulații, de coloană, mișcări greoaie în mers, uneori dureroase, dar pe toate le-am asociat din nou cu reumatismul specific multora la această vârstă. În momentul în care am simțit că picioarele nu mă mai ascultă, mai ales la întoarcere, și faptul că îmi amorțeau degetele, am realizat că poate fi o cauză neurologică. A fost motivul pentru care am consultat un medic neurolog de la Clinica ,,Regina Maria”, din Cluj. Aici mi s-a pus diagnosticul de Boala Parkinson, în urma efectuării unui test RMN.

Aici mi s-a propus să apelez la Spitalul de recuperare din Cluj-Napoca, la care am și fost programată pentru așa ceva. A urmat o perioadă în care am fost mai liniștită, cu simptomele ușor ameliorate. În 2020 am fost la un tratament  balnear pentru Boala Parkinson, în stațiunea Moneasa. Acolo am făcut mai multe proceduri pe bază de Ozon. Coincidență sau nu, după ce am venit de la Moneasa, am avut dureri gen ,,coxartroză”, pe care le-am tratat cu unguente.  A izbucnit atunci şi pandemia de Covid 19 și nu am mai putut ieși la plimbare, să fac mișcare, nemaiputând merge nici la medici, nici la recuperare și, colac peste pupăză, am luat și boala. După ce m-am vindecat de Covid 19, simptomele de Parkinson erau din ce în ce mai insistente, aveam mers greoi, întoarcere greoaie, vederea a început să-mi slăbească, vorbeam mai greu, scrisul îmi era indescifrabil, aveam dureri de picioare și mâini. A urmat perioada cu vaccinurile pentru Covid 19. După al treilea vaccin totul s-a transformat dramatic. Mișcările îmi erau și mai grele, aveam dureri de articulații severe, dureri musculare și o oboseală foarte accentuată.

Disperată și fără nicio susținere reală din punct de vedere psihic, iar medical nefiind mulțumită de rezultatele tratamentelor pe care le urmam, am căutat să aflu cât mai multe date în plus despre boala care mă chinuia de atâta vreme. Urmăream toate emisiunile medicale de gen, citeam tot ce găseam pe Internet și întrebam medicii cu care veneam în contact. În timpul unei consulații la neurolog am aflat că a înființat un grup de susținere a bolnavilor de Parkinson. M-am înscris în acest grup și am intrat în direct la toate ședințele online ale grupului. Așa am aflat multe date importante despre activitatea de cercetare în domeniul acestei boli, despre starea bolnavului de Parkinson și despre metodele moderne și clasice care îl ajută pe un astfel de bolnav să nu mai fie singur în lupta cu boala. Mi-am făcut prieteni pe Faceboock în această sferă cu care schimbăm impresii. Așa am aflat că există mai multe asociații de acest fel în România, și una dintre prietenele mele cu care vorbeam des despre boală, făcea parte din Asociația de la Botoșani, o asociație cu membri activi și care este coordonată de doamna Paula Emilia Zagavei. M-am documentat și am aflat că, ASOCIAȚIA BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI a luat ființă la data de 14 decembrie 2017 și are scopul de sprijinire, îngrijire, îmbunătățire a situației persoanelor bolnave de Parkinson și de alte boli neurologice degenerative, de integrare socială şi profesională, și este un punct de legătură între pacienți și medici, autorități și societate.

Datorită acestei conexiuni, am prins curaj și am deprins metode eficiente prin care să pot lupta cu boala care mă chinuie de atâția ani și căreia până acum nu i-am găsit nicio metodă prin care să o vindec. Am scăpat de anxietate, am realizat că nu sunt singură pe lume, că există o mulțime de oameni care fac față în fiecare zi acestei triste experiențe de viață, boala Parkinson.

În primăvara anului 2022, medicul neurolog din Bistrița, cel la care mă aflu în evidență, mi-a sugerat că ar fi bine ca, în stadiul în care se află boala mea, să optez pentru ,,pompa cu Levodopa”, așa cum este cunoscută în general procedura aceasta de tratament. Pentru a beneficia de aceast dispozitiv medical, mi-a recomandat să apelez la un medic din Cluj Napoca. După ce am stat sub observație la Spitalul din Cluj timp de o săptămână, doamna doctor mi-a pus diagnosticul de Sindrom Parkinsonian (Parkinson Plus) și că în cazul meu nu se recomadă ,,pompa de Levodopa”. Iau în continuare tratamentul prescris de la Bistrița.

În prezent mă simt mai bine, am fost într-un sejur de două săptămâni la baza de tratament Covasna, unde am făcut tratament cu mofete și băi cu bule de bioxid de carbon, masaj cu diclofenac și unde ultrascurte și kinetoterapie. Continuu să fac mișcare, să gândesc pozitiv, iar relația pe care o am cu membrii ASOCIAȚIA BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” mă ajută să lupt zi de zi cu maladia care mi-a schimbat viața.

O ÎNTÂLNIRE NEAVENITĂ

Autor: Gheorghe C.

 

Nu știu! Dacă mă întrebați cum ne-am cunoscut, din păcate,  răspunsul meu va fi: nu știu. Poate s-a lipit de mine pe parcursul vieții, ori poate l-am avut înscris în ADN-ul meu, poate mi-a fost alături încă de la venirea mea în lume, eveniment care s-a întâmplat în septembrie 1959 și a adus în sufletul părinților mei o mare bucurie, în mod deosebit al tatălui care și-a dorit mult un fecior. Am crescut alături de sora mea Măriuța, am avut o copilărie frumoasă, iar la trei ani ne-am mutat din satul natal în Călan, oraș metalurgic care a adunat lume din toate colțurile României. Aici am făcut școala, am lucrat și am ieșit la pensie.

Nu am fost niciodată în șomaj până la vârsta de cincizeci de ani. În Combinatul Siderurgic Călan eram om bun la toate, mergeam acolo unde eram chemat, chiar și în celelalte secții ale combinatului. Acest lucru mă încânta și îmi dădea valoare. Însă, când combinatul a fost vândut, venirea patronilor m-a dezamăgit complet. Nu au făcut investiții, doar au exploatat apoi au vândut. Patronii s-au hotărât să vândă, dar nu voiau să mă dea în șomaj, voiau să mă treacă în altă firmă. Dar am refuzat și am intrat în șomaj, sperând să-mi găsesc măcar pentru un timp liniștea dorită. Timpul a trecut, șomajul s-a terminat, nopțile albe și grijile și-au făcut simțită prezența. La scurt timp am trimis CV-ul la o stație de asfalt, între Deva și Călan, cu condiții de muncă grele, cu ore de noapte. Muncă multă, oboseală, nu știam altceva decât asfalt. Ne transformaserăm în roboți, uneori lucram treizeci de ore continuu. Lumea a devenit rea, nu te mai înțelegea, dar mie îmi făcea plăcere să ajut prietenii, să le fac turele de noapte atunci când ei aveau câte o problemă. Nu înțeleg cum un om poate face rău cu bună știință. Încercam să fiu un om bun, să nu supăr pe nimeni. Nu am rezistat mai mult de trei ani. Oboseala își spunea cuvântul. Eram epuizat, banii nu erau pe măsura muncii.

Mâinile îmi tremurau, nu mă puteam liniști, nu știam încotro să apuc. M-am hotărât să merg la medici. La endocrinologie, la cardiologie, la cabinete private. Tensiunea mărită era din cauza stresului. Cardiologul m-a trimis la psihiatrie, de acolo am fost îndrumat către neurologie. O doamnă doctor drăguță, care imediat mi s-a lipit de suflet, a devenit medicul meu curant, după ce mi-a pus diagnosticul de Parkinson. Acceptarea bolii a fost cea mai bună decizie a vieții mele, am luat viața așa cum era și nu m-am războit cu ea. Supărător a fost când am ieșit cu prietenii și au aflat că am Parkinson. Îmi spuneau îngroziți: „Vai, Parkinson!”. Atunci mi s-a strâns inima de durere, dar am hotărât să duc viața mai departe. Oamenii se uitau cu milă la mine și acest lucru mă supăra. Dar imediat mă repliam și îmi acceptam destinul.

Mama mea, Dumnezeu să o ierte, a fost cinci ani paralizată. Făceam cu schimbul cu tata, o noapte el, una eu, la căpătâiul ei. Mama voia să îi fac „mesaj”, stăteam alături de ea și îi făceam bucurii mici care pentru ea erau mari. A făcut ședințe de biorezonanță, de acupunctură, dar boala era boală. O ajutam să ajungă la fereastră pentru a vedea vecinii și a comunica cu ei. Când am pierdut-o s-a rupt ceva în mine...

La nouă ani l-am pierdut și pe tata. Era un om puternic, nu mă așteptam să plece atât de curând alături de mama. O răceală puternică la rinichi, recidivarea herniei ce trebuia operată au fost sfârșitul său. Nu a mai ajuns pe masa de operație, a căzut în comă și s-a dus.

La șaptezeci și trei de ani, toți credeau că este fratele meu, nu tata, așa de bine arăta. Părinții mei au fost stâlpul vieții mele. Atunci când am rămas orfan parcă mi-am pierdut echilibru.

După pierderea tatălui, am rămas eu, sora mea și boala Parkinson. Nepoatele mele îmi sunt bucuria. Toți credeau că nepoata cea mare îmi era copil. Împreună cu părinții am crescut-o până la patru ani, deoarece sora mea a avut probleme de sănătate după naștere.

Acum, când scriu, m-am blocat iarăși. Am picioarele ca două bucăți de plumb. Mă dau pe spate și reușesc să mă ridic. Mergem înainte. Mă adaptez situației. Mi-am împodobit casa cu mânere,  peste tot, în locuri în care am nevoie.

În timpul liber scriu câte o poezie, pictez o sticlă, vorbesc cu cei dragi, caut informații despre boala Parkinson, mă plimb. Acum doi ani, făceam mai mult de douăzeci de kilometri pe jos într-o singură zi. Cu bicicleta am fost pe Transfăgărășan și până la Neamț. Acum nu mai pot merge cu ea, am dat-o cadou unui prieten. Fac mișcare zilnic, cu steperul primit de la ASOCIAȚIA BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI, cu bicicleta eliptică pe care mi-am făcut-o cadou. Am prieteni adevărați, oameni simpli și deosebiți. Se zice că prietenul este a doua familie pe care o avem. În cazul meu, ambele sunt frumoase. Uneori decorez farfurii sau sticle cu șervețele și aracet, apoi le pictez. Lucruri minunate ies, ar trebui să încercați și voi. Când eram mai bine, lucram la mașina de cusut. În tinerețe, mama croia iar eu trăgeam la mașină. Satisfacția lucrului făcut era enormă. 

Am participat la trei antologii de poezie cu creațiile mele: „Între prieteni”, „Ciobul de suflet”, „Stihuri”. Iubesc să scriu, dar și să citesc. Iubesc versul, iubesc oamenii, iubesc tot ceea ce mă înconjoară.

„Cuvintele sunt ființe vii. Cu un cuvânt poți înălța un om sau îl poți doborî pe vecie.” - spunea părintele Cleopa. Eu sper ca prin cuvântul meu să fi adus măcar unui om folos, chiar dacă,fiind în zodia fecioarei văd paiul altuia în ochi dar nu văd bârna de la mine.

M-am obișnuit și cu boala, oamenii au acceptat-o și nu se mai uită ciudat la mine. Mă blochez des, am dureri, dar merg mai departe. Tremuratul nu mai este o enigmă pentru nimeni. Mă bucur de atitudinea celor din jur, de dragostea cu care mă înconjoară, de ocrotirea și înțelegerea lor.

Sfat: Acceptați-vă boala, nu cedați în fața ei! Este provocarea vieții voastre. Fiți buni, dăruiți iubire, înconjurați-vă de oameni speciali care vă pot transforma viața într-o frumoasă poveste!

FRESCA UNEI VIEȚI

Autor: Antoaneta S.

 

M-am născut la Bicaz, județul Piatra Neamț. Părinții mei, muncitori, oameni simpli, fiind din Botoșani, s-au transferat pe șantierul Hidocentralei. Înainte de începerea școlii, ne-am mutat la Curtea de Argeș, deoarece părinții au fost transferați la hidrocentrala Vidraru. Școala primară am făcut-o în Câpâțăneni, la Curtea de Argeș, școala gimnazială și liceul le-am făcut la Drobeta Turnu Severin, la Porțile de Fier, unde au fost transferați părinții.  Tata, un om puternic și bun, era apreciat de șefii săi. La vârsta de paisprezece ani a rămas fără mamă și a fost crescut de o mătușă. Copilăria mea a fost frumoasă, lipsită de griji, dar absența părinților și-a pus amprenta pe viața mea: lucrau din zori și până în seară pe șantier.

După ce am terminat liceul, părinții au fost transferați la hidrocentrala de la Valea Mare, Gorj, m-am angajat și eu pe șantier. Aici l-am cunoscut pe viitorul meu soț și în 1975 ne-am căsătorit. În 1977 am născut băiatul, iar când a mai crescut, în clasa a V-a, ne-am mutat la hidrocentrala de la Târgu Jiu. Umblând prin șantiere, nu aveam o casă a noastră, mutându-ne mai tot timpul. La Târgu Jiu mi s-a împlinit visul și ne-am cumpărat o casă. Ne-am stabilit aici.

Anii de pensie, așteptați cu nerăbdare, au fost umbriți de apariția bolii Parkinson. Am început să caut informații pe Internet, dar acestea m-au cufundat în depresie. Doi ani de zile nu am acceptat boala, speram să găsesc un medic care să îmi spună că nu am Parkinson. Am citit cărți, am fost la psiholog, am căutat cărți de dezvoltare personală, iar într-un final am acceptat. Mi-am căutat ocupații care să îmi facă plăcere și așa am început să pictez. Toate acestea îmi aduceau fericire. M-am împrietenit cu persoane diagnosticate cu boala Parkinson, am aflat despre asociațiile din țară, familia mi-a fost aproape mereu. La început mă ascundeam și de familie, de prieteni, de cunoscuți. Îmi era rușine că tremuram, că eram înceată. M-am izolat și acest lucru nu îmi făcea bine. Dar în timp, am deschis ușile sufletului meu iar acum viața mea este plină de culoare.

Pictez. Cred că toată viața m-am gândit să pictez. Am o verișoară care pictează și mereu mă gândeam că acesta poate fi și drumul meu. Am început cu acrilice pentru copii, cu pensule nu prea calitative, o pânză, dar lucrarea de final a fost frumoasă. De atunci pictez mereu, este o pasiune care mă încarcă de frumos, care îmi aduce fericire. Copiii au o pensiune la Rânca, Gorj. Acolo mă regăsesc, pictez mai mereu, merg după ciuperci în pădure, realizez aranjamente florale. Mă gândesc să încep a fabrica săpunuri cu plante aromatice, dar acest plan îl las pentru la iarnă. Acum am destule de făcut.

În timp, boala a evoluat, medicația parcă era insuficientă. Mă blocam des, oboseam, tremuram atunci când efectul acesteia trecea, aveam mersul omului turmentat. În ciuda faptului că eram în continuă mișcare, că mergeam des la recuperare medicală, boala își lăsa amprenta pe viața mea. Am mers la un control neurologic și am început tratamentul cu penul cu apomorfină. Pe atunci nu era gratuit tratamentul în România, mi l-am cumpărat deoarece se găsea în farmacii. Am inițiat tratamentul cu doamna doctor neurolog, mă simțeam mai bine. Foloseam doza cu apomorfină între medicație, când plecam undeva, când aveam activități mai lungi de făcut. Îmi dădea o stare de bine, puteam face lucruri pe care nu le puteam realiza. Viața mea s-a îmbunătățit simțitor.

Dar visul meu era să îmi fac operația DBS. Am văzut un filmuleț al unei persoane care trecuse prin această intervenție și m-am hotărât să merg și eu în Turcia și să fiu bine. Când am făcut un CT, rezultatul nu a fost prea îmbucurător. Aveam un chist pe creier, mă temeam că nu îmi vor face stimularea cerebrală din cauza lui. Dar nu a fost o piedică prezența acestuia. M-am operat în Turcia, iar acum mă simt foarte bine. Mai tremur, dar intensitatea este foarte mică, iau și medicația pentru Parkinson, redusă puțin, deoarece nu am renunțat la ea. Mă mișc mai ușor, viața mea s-a îmbunătățit. Mă simt alt om, râd mai des, mă bucur de viață. Astăzi am fost la ciuperci, m-a prins ploaia și am retrăit momentele copilăriei, când ploaia mă uda până la piele atunci când mergeam la bunica, la țară. Nu mai trebuie să stau în pat perioade lungi, o oră îmi este de ajuns. Mă bucur de viață, mă bucur de familie, mă bucur de natură. Sunt mulțumită de viața pe care o trăiesc.

Sfat: Găsiți-vă activități care vă fac plăcere, care vă aduc bucurii, care vă mângâie sufletul! Colorați-vă viața, nu vă izolați! Trăiți frumos!

ROATA SCHIMBĂRILOR

Autor: Marcel G.

 

M-am născut în satul Chișcăreni, sat ce aparține de orașul Săveni, județul Botoșani, într-o zi de iulie din 1950, într-o familie frumoasă, în care mama era croitoreasă, iar tata lucra pământul. Părinții au avut unsprezece copii din care au supraviețuit cinci, doi băieți și trei fete. Am făcut primele patru clase la Chișcăreni, apoi până în clasa a VIII-a am învățat în Petricani, sat apropiat celui natal. Fiind cel mai mare copil al familiei, nu mi-am continuat studiile și am rămas acasă, ca jutor de nădejde al părinților. Mama a fost bolnavă, uneori nu putea lucra, iar cu salariul luat de tata la colectiv abia ne descurcam, asemeni multor familii din zonă. Din cauza problemelor de sănătate ale mamei, ultimii doi frați, gemeni, au fost luați de către stat și au studiat la Dorohoi.

După ce am terminat clasa a opta, am intrat ucenic la un tâmplar, la Petricani, unde am stat un an. Am plecat ca zilier la un tâmplar din orașul Săveni, care îmi dădea douăzeci și cinci de lei pe zi, mult prea puțini pentru nevoile noastre. Văzând că este din ce în ce mai greu, m-am hotărât să plec la Brașov, unde m-am încadrat la Uzina Rulmentul și am continuat studiile la o școală de strungari. Viața devenise mai ușoară, iar eu reușeam să mai trimit și acasă câțiva bănuți. Pe atunci nu erau alocații de stat pentru copii, mama era Mamă Eroină, dar acest lucru nu o ajuta cu nimic. A venit vremea înrolării, iar eu am fost trimis la Galați. Am fost lăsat la vatră în decembrie 1971 și am hotărât să nu mă mai întorc la Brașov. Am dat examen la Botoșani pentru școlarizarea în vederea încadrării la IUPS Botoșani și așa am plecat la Târgu Mureș, la o fabrică unde ne școlariza timp de nouă luni. M-am îndrăgostit și nu m-am mai întors la Botoșani, m-am încadrat la o uzină din Reghin, dar după doi ani m-am întors, totuși, acasă. Cu greu m-am încadrat la IUPS Botoșani, dar nu mi-a plăcut și după doi ani am plecat în industria laptelui. Când eram obosit, îmi tremura mâna stângă, dar nu i-am dat importanță, crezând că este din cauza faptului că uneori mai serveam câte o țuică. Până în anul 1999 am lucrat la ICIL, dar cum a fost vândut, m-am angajat la Fabrica de Confecții unde am lucrat la mașina ce făcea butoniere. Între timp, m-am căsătorit și am avut două fetițe. Era greu cu banii, noi ne doream tot mai mult, iar soția a plecat în Italia la muncă, eu rămânând acasă cu fetele, mamă și tată în același timp. Aveau treisprezece ani, dar eu am început să am probleme grave de sănătate, mergând mereu la urgențe din cauza inimii. Atunci m-au diagnosticat și cu Parkinson. Pe atunci nu știam că este o boală atât de grea, mai degrabă credeam că e vindecabilă.

Am început să tremur din ce în ce mai tare și nu mai era de glumit cu starea mea. Soția nu mai voia să se întoarcă acasă și mi-a propus să dăm apartamentul fetelor. Am fost de acord. A revenit în țară, iar a doua zi după ce am semnat actele pentru apartament, ea mi-a spus că a deschis divorț. Nu știam ce să cred, am întrebat-o de ce face acest lucru, iar ea mi-a răspuns că în Italia, dacă e părinte unic, statul o ajută foarte mult financiar. Am crezut această poveste, dar ea, odată plecată nu a mai dat nici un semn de viață. Am ieșit la pensie, boala se agrava, iar eu am întâlnit o femeie de la țară, la care m-am mutat.

Munca în grădină îmi făcea foarte bine. Îmi plăcea viața de la sat. Mergeam la biserică la fiecare sărbătoare și am fost numit pălimar. Viața mea era liniștită și frumoasă.

Într-o zi de iarnă a anului 2017, în preajma Crăciunului, am fost vizitat de doamna Emilia-Paula Zagavei, președinta ASOCIAȚIEI BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI, care mi-a oferit un pachet alimentar și mi-a povestit despre organizație. De atunci păstrez legătura cu ea și oamenii din asociație lângă care mă simt ca în familie. Am participat la proiectele cu finanțare nerambursabilă alocată entităților nonprofit din fonduri județene, am participat la toate activitățile organizate, inclusiv la conferințe, chiar la un spectacol caritabil. Am fost la Zalău la un proiect al asociației realizat în colaborare cu ASOCIAȚIA PRADER WILLI, la Centrul de Recuperare în Bolile Rare NoRo, am primit o minibicicletă de recuperare, am fost ajutat financiar atunci când am suferit operația pe cord deschis, pot spune că viața mea s-a schimbat în bine alături de membrii Asociației Sufletul Lalelelor. După operația pe cord deschis, unde mi s-au înlocuit trei valve, nu am mai avut voie de efort, dar datorită vecinilor, am trecut și peste aceasta.

Îmi lipsește viața la țară, îmi lipsește munca fizică, dar trebuie să mă menajez și să am grijă de mine. Singurătatea este foarte grea, dar nu am de ales. Sunt un om bolnav, nimeni nu își ia angajamentul să trăiască alături de mine. Pe 11 iunie, doamna Zagavei, președinta Asociației Sufletul Lalelelor m-a invitat la Sadova, la un proiect ce s-a desfășurat între 20-25 iunie, proiect sponsorizat de STADA ROMÂNIA. Specialiști în nutriție, psihologie, tai chi, qi-gong, logopedie și kinetoterapie ne-au învățat cum să ne ducem traiul alături de domnul Parkinson, ne-au ajutat să înțelegem mai bine boala și cum să conviețuim cu ea.

Pentru mine, Asociația Sufletul Lalelelor este familia mea, este locul unde mă simt bine. Acolo sunt prietenii mei de suflet, acolo sunt acasă. Mulțumesc doamnei Emilia-Paula Zagavei și domnului senator Trufin Lucian pentru că au înființat această asociație care ne ajută să fim normali și să nu fim singuri. Pe perioada pandemiei, întâlnirile online de kinetoterapie, nutriție, cu doamna psiholog m-au ajutat să nu fiu singur și să nu se agraveze boala.

Recomand cu încredere ASOCIAȚIEI BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI, familia mea de suflet!


CIUBOȚELELE, CURCA ȘI PARKINSONUL

Autor: Elena A.

 

M-am născut la data de douăzeci și cinci decembrie 1958, în comuna Dolheștii Mari, din județul Suceava, comună în care trăiesc și acum. Acasă am fost trei fete, eu fiind cea mai mare. Anii de gimnaziu i-am făcut în satul natal, iar liceul la Fălticeni. Copilăria a fost una cu multe responsabilități, mergeam cu vaca la păscut și aveam grijă de surorile mai mici deoarece mama avea parcele la C.A.P, iar tata avea serviciu. Ne jucam pe imaș cu ceilalți copii, cu mingi făcute din păr de vacă, prinselea, de-a v-ați ascunselea, țurca. Aveam păpuși făcute din cârpe, făceam căsuțe din lut și nuiele pentru ele. Când se întorceau părinții îmi stricau căsuțele, iar eu mă supăram foarte tare. Pe douăzeci iulie, de Sfântul Ilie, mergeam la bâlci la Fălticeni. Era cea mai mare bucurie. Drumul îl făceam cu căruța, cu părinții mei, iar când am crescut mergeam cu prietenii, cu trenul. Trenul era foarte aglomerat în perioada aceea. Mulți tineri se urcau pe vagoane pentru a ajunge la bâlci. Ziua bâlciului era cea mai fericită pentru noi: mâncam înghețată, vată pe băț, mergeam și la circ unde mă fascinau animalele. Mă dădeam în scrânciobul cu lanțuri, iar băieții îmi prindeau scaunul și mă învârteau până amețeam. Vara se organizau concursuri sportive și piese de teatru în comuna noastră. La sărbătorile pascale, bărbații din sat construiau o roată cu scaune de lemn, care se învârtea manual. Prețul plătit pentru această distracție era un ou roșu.

Într-o zi am pierdut vaca pe imaș. Ne-am pus pe joacă și am uitat de ea. Am căutat-o, dar în zadar. Înfricoșată, m-am întors acasă, dar spre surpriza mea, vaca era în ocol. Am răsuflat ușurată și fericită. Anii liceului au fost cei mai frumoși ani. Îmi amintesc câte peripeții am avut împreună. Vă voi relata două…

Într-o joi am aflat că la magazin s-au adus cizme elastice. Împreună cu Doina, prietena mea cea mai bună, ne-am dus să ne cumpărăm și noi. Era foarte aglomerat, vânzătoarea nu prea avea răbdare, iar noi am ales niște cizme cu un număr mai mic, să stea mai mulate. Ale mele erau roșii, ale ei erau negre. Sâmbătă era discotecă iar noi nu ne-am mai descălțat de cizme până seara, când am revenit acasă. Surpriza a fost mare când am constatat că nu ne mai putem da jos cizmele. Până la urmă le-am tăiat, marginile ne erau intrate în carne. Și astăzi mă gândesc cât de frumoase erau… Iarna stăteam la internat, în rest făceam naveta. Eram o fată veselă, ambițioasă, învățam bine.

În clasa a XII-a, într-o duminică după amiază, eram plictisite și nu știam ce să facem să treacă timpul. Ne-am îmbrăcat sumar, în pantaloni scurți și maieu și am ieșit pe geam să ne răcorim. Clădirea internatului era veche cu geamuri mari, noi încăpeam pe geam în picioare. Deci, cu geamul deschis larg am început să strigăm bărbații și băieții care treceau pe trotuar (doamnele nu ne interesau). La un moment dat și-a făcut apariția un domn brunet, înalt, frumos, ca din povești. Văzându-l de departe noi am început să strigăm…

- Hei, tinere, nu urci sus la noi?

Nu l-am recunoscut pe domnul director al liceului nostru. A venit în camera noastră, iar noi am înghețat văzând cine este. Domnul director era din satul meu și mă cunoștea foarte bine. Mi s-a adresat pe un ton autoritar:

- Domnișoara A, cine era în geam?

- Nu știu, am răspuns tremurând de frică.

- Până mâine dimineață, în careu, sigur îți vei aduce aminte.

Domnul Director a plecat, iar noi nu am dormit toată noaptea. Luni, în careu, am fost scoase în față unde am primit morală și nota scăzută la purtare. Rușinea era atât de mare încât ne venea să intrăm în pământ. Nota la purtare nu ne-a fost scăzută, iar noi ne-am bucurat deoarece, atunci, nota de la purtare era foarte importantă.

Tot în acel an, în primăvară, am tras o rușine pe care și acum o povestesc cu drag, deoarece dragostea mea și a soțului meu a început de la o curcă. Eram un copil ascultător, nu ieșeam din cuvântul mamei mele. Pe soțul meu, Mihai, îl cunoșteam din copilărie, el a locuit la trei case de noi, dar fiind cu doi ani mai mare, eu nu făceam parte din grupul lui de prieteni. Într-o zi, mama m-a trimis cu curca la curcan, la tanti Adela, mama lui Mihai. Pe Mihai nu îl cunoșteam prea bine, el a făcut liceul la Dolhasca, eu am plecat la Fălticeni. Am strigat la poartă, Mihai mi-a deschis, dar în curte era un grup de băieți care au început să râdă când m-au văzut cum țineam curca în brațe. Râdeau și îl trimiteau pe Mihai după curcan, eu parcă am prins rădăcini, nu mai puteam face un pas. Eram roșie la față, îmi venea să intru în pământ de rușine. Cănd a ieșit tanti Adela, mai mult am aruncat curca și am plecat fugind spre casă. Aceasta a fost prima mea întâlnire cu Mihai. După ce am terminat liceul am început să ieșim împreună. După doi ani, ne-am căsătorit și am avut doi copii: o fată și un băiat. Astăzi am patru nepoate și un strănepot, o căsnicie minunată.

Diagnosticul de Parkinson mi s-a pus în anul 2003, dar această boală a venit peste mine ca o ironie a sorții. Stau acum și mă gândesc că viața m-a pregătit din timp pentru această boală. Când locuiam în Suceava am avut grijă, ani la rând, să iau rețetele unei cuscre și ale unui unchi care erau diagnosticați cu Parkinson. Mergeam la neurolog, la farmacie, toți mă cunoșteau și mă îndrăgeau pentru gestul meu. După ce ei s-au dus la ceruri am fost diagnosticată eu cu această maladie cruntă. Nu tremuram, dar devenisem înceată, mai ales pe partea dreaptă. Nu mai puteam face nimic, mă simțeam o povară pentru cei din jur. În anul 2003 mi s-a pus diagnosticul: Parkinson. Parcă a căzut cerul pe mine, nu îmi venea să cred că voi duce așa o povară. Aveam patruzeci și doi de ani. Am plâns, am suferit enorm, am fost disperată, dar boala era boală. Când a mai trecut șocul primirii diagnosticului m-am adunat și m-am hotărât să învăț a accepta și a trăi cu boala. Anii treceau, simptomele se agravau, așa că în anul 2014 am fost la Târgu Mureș unde mi s-a pus pompa cu duodopa. Pompa mi-a schimbat viața în bine, a adus normalitate în viața mea. Am început să croșetez, să cos la mașină, să mă ocup de grădinița mea cu flori. Viața a intrat în normal. Dar pandemia ne-a închis în case, ne-a adâncit depresia. Nepoțica mea, Alexandra, a venit într-o zi la mine și mi-a spus că a găsit pe Internet o asociație a bolnavilor de Parkinson, din Săveni, județul Botoșani. Mi-am amintit că această asociație a fost prezentată la o conferință a bolnavilor de Parkinson ce s-a desfășurat la Suceava și atunci m-am hotărât să o sun pe doamna Emilia-Paula Zagavei. Acel apel a adus mult bine în viața mea. Am participat alături de beneficiarii ASOCIAȚIEI BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI la întâlniri săptămânale online, cu psihologi, nutriționiști, kinetoterapeuți. Întâlnirile între prieteni pe zoom ne-au apropiat și ne-au transformat într-o mare familie.

În decembrie 2021, după o intervenție chirurgicală mi-a fost scos tubul de alimentare cu duodopa, deoarece am făcut o complicație. Două luni va trebui să supraviețuiesc fără Gheorghiță, că așa îi spun eu pompei. Acum iau doar medicamente și starea mea de sănătate s-a deteriorat: am diskinezii, nu sunt mobilă, am un echilibru precar, am coșmaruri, motricitatea fină a avut de suferit. De abia aștept să mi se pună pompa cu duodopa, deoarece această pompă a adus normalitatea în viața mea.

Din decembrie 2021 sunt membru al ASOCIAȚIEI BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI, prin intermediul căreia am cunoscut online niște suflete magnifice. Între 20 și 25 iunie 2022 am participat la Școala de Vară NORMALITATEA DIN VIAȚA MEA, proiect al asociației din care fac parte, sponsorizat de STADA ROMÂNIA. Am fost cazați la Casa Ambra din Sadova, o pensiune foarte frumoasă. Aici am putut cunoaște tot grupul, pe doamna psiholog și domnul nutriționist. Am avut activități foarte frumoase și m-am simțit chiar foarte bine alături de persoanele prezente. Mulțumesc celor care au înfăptuit acest proiect minunat. Mulțumesc Doamnei Paula Zagavei și sponsorului STADA ROMÂNIA. Vizitele la mănăstirile Voroneț și Moldovița au fost minunate și interesante la fel și vizita la lacul Iezer și la cei trei ulmi. Vă îmbrățișez, și aștept cu mare drag alta întâlnire.

Astăzi vreau să mulțumesc familiei, prietenilor, medicilor, care mi-au fost mereu alături și m-au ajutat să trec prin această urâtă boală.

AMINTIRI...

Autor: Daniela G.

 

M-am născut într-o familie modestă, simplă și fericită, cu bun simț și cu o educație frumoasă. Am avut o copilărie foarte frumoasă, cu mulți copii de pe ulița mea, jucându-ne pe câmp, prin grădini, la pădure, având o libertate totală și o copilărie fericită. În școală, m-am integrat mai greu în grupuri deoarece eram o fire mai sensibilă și retrasă, dar în cazul în care eram atacată, eram în stare să lupt până la moarte. Mi-a plăcut să dansez mult, am făcut parte dintr-un grup de dansuri populare, după care, dans modern. Îmi plăceau toate sporturile, iar la vârsta de douăzeci și unu de ani, am început să practice SHOTO KAN, sport care l-am făcut timp de doi ani, până la căsătorie.

Avusesem o relație plină de dezamăgiri, dar frumoasă, care a fost distrusă de mama lui, care mă considera prea săracă pentru băiatul ei. Eu am pus punct relației, cu toate că el nu voia, pentru că mă iubea foarte mult, dar nu a știut niciodată să fie bărbatul care să lupte pentru mine. M-am refugiat în sport și am început să mă gândesc mai mult la mine, făcând ceea ce îmi plăcea. Sport, dans și lucru. Munceam pe un șantier care aparținea combinatului nostru. Am avut o căsnicie despre care credeam eu că este fericită, însă, acum, uitându-mă înapoi, îmi dau seama că a fost foarte greu pentru mine, eu fiind și femeie și bărbat.

Am rămas în casa părintească cu doi părinți bolnavi: tata cu Parkinson de la cincizeci și patru de ani și mama cu artrită reumatoidă de la patruzeci de ani. Amintirea mea cu părinții este cum ei stăteau, unul pe un pat și altul pe celălalt, în șezut… așa stăteau mereu. Când am avut primul copil, mutam leagănul de la unul la altul, ca să îmi legene bebelușul; așa bolnavi cum erau, m-au ajutat și m-au susținut foarte mult, iar eu îi iubeam și mai mult. Îi împleteam părul maicii mele, îl bărbieream pe taica, iar mai târziu, când ei nu au mai putut, îi și spălam. Îmi era greu cu ei, dar nu aș fi vrut să-i pierd niciodată, dar și mai greu era faptul că aveam un soț care nu mă înțelegea și îl ura pe tatăl meu pentru că era bolnav. Când tata, din cauza statului în pat a făcut escare pe șolduri, îl pansam și mă chinuiam să îl întorc de pe o parte pe alta, iar maica mea nu putea să mă ajute. Aveam patruzeci și opt de kilograme. Soțul meu mă ajuta numai câteodată, mai rar, spunând că îi este greață.

Am crescut două fete, cu greu… Și mi-am înmormântat părinții cu durere, plângând de una singură, deoarece nu am avut un umăr pe care să plâng sau care să mă susțină. Lipsa banilor și sărăcia mare în care trăiam m-au forțat să plec la muncă în Italia, alături de sora mai mare și de nepoți, cu familiile lor, care mi-au găsit de lucru la un hotel în apropierea lor. Au urmat ani în care le-am oferit copiilor mei tot ce își doreau, dar prețul a fost mult prea mare. Am dus fetele în vacanțe acolo, visam să o duc și pe maica mea acolo, la doctor, deoarece sistemul medical e mult mai bine organizat și performant. Acolo, în străinătate, timpul trecea foarte greu, minutele păreau ore și orele păreau zile. Grija pentru fete și pentru mama mă măcina psihic. Nu puteam dormi fără somnifere, tot timpul mă gândeam ce face Georgiana, ce mănâncă Andreea, cum se simte maica, dacă și-a luat medicamentele, iar când plecam din România îi pregăteam medicamentele pentru toată perioada în care stăteam în Italia, pentru fiecare zi, în hârtiuțe separate, în câte un borcan, separate pentru dimineața, pentru la prânz și seara. Mama a fost o femeie ambițioasă, nu s-a lăsat să zacă la pat, mergând la baie chiar dacă uneori cădea, doar în ultimele luni a purtat scutece de unică folosință, și chiar și atunci mergea la baie. Lua foarte multe medicamente, deoarece avea multe diagnostice (artrită reumatoidă, Parkinson, insuficiență urinară, trombofeblită). Mă îngrijoram mereu de starea ei de sănătate când eram plecată, deoarece numai eu o purtam la medici.

La hotelurile unde lucram era greu, trebuia să fac curățenie câte un etaj cu paisprezece-cincisprezece camere, să țin minte toți clienții și obiceiurile lor, să schimb lenjeria la două zile după care mergeam și la bucătărie, la spălat de vase, timp de trei-patru-cinci luni, cât era sezonul. Aveam doar o pauză de două-trei ore, după-masă. Țin minte când am adus-o pe Georgiana în vacanță, la Mirabilandia, un parc mare de distracție pentru copii, care avea cea mai mare roată din lume. Aveam o durere de cap de la oboseală, de abia stăteam în picioare, dar voiam ca Georgiana să se distreze și să vadă frumusețea acelui parc. Ne-am dat cu vaporașul, barca, trenulețul, ciocanul… Numai cu trenul groazei nu ne-am dat pentru că avea viteză mare și se întorcea cu susul în jos.

O viață mai ușoară a fost când lucram la munte, la începutul carierei, acolo aveam program normal și o zi liberă pe săptămână. Munca multă și stresul m-au apropiat încet de boala Parkinson. Acum, uitându-mă înapoi, îmi dau seama că boala a debutat cu mult timp înainte să încep să tremur. Cu câțiva ani înainte aveam dureri de mâini și noaptea îmi amorțeau. Aveam episoade când mă mișcam foarte greu. Dimineața îmi lua ceva timp până îmi dădeam drumul la mișcările rapide, mi-era frig mereu, toate semne ale Parkinsonismului.

Moartea mamei m-a afectat mult. După trei ani mi-a murit și câinele coker de care eram foarte atașată.  Îl aveam de șapte ani. Mi-a lăsat un mare gol în suflet.

Soțul meu trăia în lumea lui, comunicam puțin și simțeam că greutatea vieții o duc în spate doar eu. Încet-încet am început să simt primele reacții ale bolii. În anul 2016, când lucram în stagiunea de vară în Italia, după ce terminam camerele și coboram la bucătărie, la spălat de vase, piciorul drept îmi tremura incontrolabil.

Peste toate a mai venit o problemă neașteptată: sângerări ușoare. După un test Papanicolau, medicul meu de familie, un prieten apropiat, m-a chemat acasă la el și, printre râsetele zglobii ale copiilor lui (avea 4 copii), mi-a spus că aveam cancer. Medicul ginecolog, care mi-a facut o conizație după diagnosticul dat de Papanicolau, a constatat că sunt doar niște ganglioni și că totul este ok. Am făcut un tratament pentru imunitate de trei luni cu Isoprinosine și am refăcut testul care a avut un rezultat bun.

La începutul anului 2017, am divorțat de comun acord de soțul meu, scandalurile erau aproape zilnice, poliția venea mereu la noi, iar eu eram nevoită să plec cu fetița de acasă, deoarece era foarte violent și mă amenința că mă omoară și că va da foc casei. Zilele de coșmar și nopțile de frică  s-au sfârșit, cauza bolii mele care, cred eu, a explodat pe fond emoțional. 

A fost cea mai grea vară din viața mea. Boala evolua în fiecare zi, începusem tratamentul pentru Parkinson, aveam o stare de greață în fiecare dimineața, după medicamente. Lucram la un hotel de cinci stele, foarte luxos, unde veneau numai vedete. Aveam optsprezece camere și băi de întreținut și mă concentram foarte greu, atât fizic, cât și psihic, din cauza tratamentului. Când mergeam la masă, mâncam, retrasă, astfel încât ceilalți să nu se observe că mănânc greu și tremur. Eram cea mai bolnavă dintre toate angajatele, dar șefa mi-a dat cel mai greu etaj pentru că fusesem foarte rapidă până să mă îmbolnăvesc.

La începutul bolii mele, medicul meu neurolog din Dej mi-a zis că nu am Parkinson, deoarece spunea că sunt prea tânără pentru boala Parkinson. M-a trimis la tot felul de analize și tomografe și RMN-uri, unde mi-au ieșit două chisturi pe stânga creierului, spunea că acesta e motivul tremurului meu pe partea dreaptă. Refăcându-mi analizele, în iarna anului 2017, mi-a ieșit în urină cupru de o mie de ori mai mare. Alte analize și mi-a ieșit de o sută de ori mai mare cupru. Medicul meu de familie a suspectat boala Wilson, deși ar fi preferat să am Parkinson. Abia așteptam să plec în Italia unde am refăcut analizele care mi-au confirmat că nu aveam boala Wilson, ci Parkinson. Am solicitat teste genetice, rezultatele confirmând că nu este ereditar. Medicii italieni l-au numit Parkinson giovanil (tânăr). A urmat o grea perioadă de adaptare la medicamente, timp în care am cunoscut un român divorțat care lucra în Italia de mulți ani, care mi-a ridicat mult moralul și m-a încurajat, fiind sigur ca nu am BP, ci doar o traumă. M-a ajutat mult și m-a susținut cum a știut el mai bine, dar boala mea evolua cu fiecare zi, tot mai violent, încât chiar și medicul neurolog din Dej spunea că nu a mai văzut un Parkinson care să evolueze atât de rapid și de violent. Cu cât boala evolua, eu mă închideam în casă tot mai mult, evitam să stau în public, mă deranjau privirile insistente a celor din jurul meu, îmi era rușine, mă simțeam oribil, sentimentul de vinovație mă distrugea.

Boala m-a schimbat mult, atât psihic cât și fizic: am devenit mult mai sensibilă, mă supăr mai ușor, mă enervez mai repede și pun la suflet orice cuvânt spus de cei din jurul meu. Sistemul medical din Italia m-a ajutat foarte mult, deorece acolo nu m-au costau nimic analizele și investigațiile făcute. În schimb, în România, la începutul investigațiilor, pentru câteva analize și rezonanțe am plătit foarte mulți bani, cu toate că aveam medic de familie și plăteam CAS.

Mergând mereu la Cluj, la d-na doctor care îmi fusese recomandată de o prietenă dragă, mi-a povestit de o asociație a bolnavilor de Parkinson, Sufletul lalelelor, spunând că d-na Emilia Paula Zagavei sigur mă va ajuta cu o o minibicicletă, pentru că eu mă plângeam că este iarnă și nu pot face mișcare și înțepeneam și mă durea tot corpul. M-a bucurat foarte mult această minibicicletă, făceam mișcare în fiecare zi cu ea, ceea ce a contat mult. Doamna Emilia m-a întrebat dacă vreau să fac parte dintr-un grup de bolnavi care vor face online o terapie cu un psiholog. Am fost de acord, iar această întâlnire săptămânală cu alți bolnavi de Parkinson și sfaturile d-nei Mihaela, m-au ajutat enorm de mult, m-au făcut să înțeleg că nu trebuie să îmi fie rușine de boala mea, că nu trebuie să mă izolez, că nu trebuie să-mi fac complexe și m-au ajutat să am curajul ca atunci când plec în Italia cu avionul, să folosesc certificatul de handicap, să îl arăt celor din jur, să spun că am prioritate și că am nevoie de ajutor. Înainte de a face parte din această asociație și acest program, eu ascundeam celor din jur boala mea, situația mea.

Ultimul lucru frumos făcut împreună cu membrii ASOCIAȚIEI BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI a fost Școala de vară de la Sadova, NORMALITATEA DIN VIAȚA MEA, eveniment sponsorizat de STADA ROMÂNIA. Acolo ne-am întâlnit și ne-am văzut, față în față, mai mulți bolnavi de Parkinson, prieteni deja în mediul virtual. Cu mirare, ne-am dat seama că arătam mult mai diferit în realitate față de online. Eu eram o persoană care mă adaptam foarte greu în alt mediu. Acolo am dansat, am vorbit, m-am jucat și m-am simțit bine pentru prima dată după mult timp, deoarece nu îmi era rușine de cei din jur știind că toți suntem diagnosticați cu aceeași boală. Eram, în sfârșit și noi normalii dintre cei anormali.

VREAU SĂ TRĂIESC!

Autor: Jenița A.

 

M-am născut pe 20 oct. 1947, în satul Dorobanți din județul Botoșani. Am fost a cincea din cele șapte fete care au supraviețuit celor doisprezece copii aduși pe lume de mama. Copilăria a fost presărată de nevoi, dar de foame nu am suferit niciodată. Așa erau timpurile. Puțini erau cei bogați care aveau de toate, majoritatea trăiam modest. Casa noastră avea două camere și o sală. Dormeam toți într-o singură cameră, pe două paturi și pițca de la sobă, pe saltele de paie și perne umplute cu fân. Peste zi, paturile erau acoperite de rogojini. Purtam cămășuțe țesute din cânepă care erau aspre și ne zgâriau pielea atunci când erau noi. Vara, mama le spăla în leșie, iar iarna le geruia în zăpadă ca să le înălbească. Iarna, tata desfăca porumb, iar noi ne jucam cu ciucălăii, construind fântâni, stâne și case. Păpușile făcute din cârpe erau atracția jocurilor noastre. Primăvara era cel mai frumos anotimp. Părinții aduceau mieii în casă, iar noi ne jucam cu ei. Am muncit de mică. Pentru a face un bănuț duceam la păscut și oile vecinilor. Până la vârsta de optsprezece ani, așa îmi câștigam bănuții de buzunar. Îmi cumpăram hăinuțe și dulciuri, rechizite pentru școală și cărți de citit. De la treisprezece ani am avut parcelă la colectiv. Mergeam cu vacile la păscut, nu mai aveam timp pentru jocurile copilăriei.

Îmi amintesc că, într-o după amiază, pe când eram cu vacile, s-a pornit o ploaie mare, parcă se rupea cerul. Trăsnea și fulgera și ploua cu găleata. Grăbindu-mă să duc vacile în siguranță acasă, am uitat un lanț pe imaș. Când tata a văzut că acesta lipsește m-a certat și m-a trimis după el.

Îmi era atât de frică, parcă și acum mi se strânge sufletul amintindu-mi. S-a întunecat, dar fulgerele dese luminau ca ziua. Plângeam, lacrimile mele se amestecau cu picăturile de ploaie ce curgeau șiroaie pe trupul meu slab și micuț. Mă rugam să găsesc lanțul. Mă rugam să ia sfârșit acest calvar al meu și să mă reîntorc acasă. Într-un târziu, la lumina unui fulger, am zărit lanțul. Nu mai simțeam nici răceala ploii, nici frica ce mi s-a ghemuit în stomac; m-am îndreptat fericită spre casă cu lanțul târându-l după mine. Cu greu m-am încălzit și am reușit să iau câteva guri de mâncare. Toată noaptea am visat urât și am plâns prin somn.

Multă muncă era la casa omului. Aveam vaci cu lapte, cai, oi, gâște, rațe pe care le duceam la păscut înainte de a pleca la școală. Cel mai mult îmi plăcea să călăresc. Anii de școală au fost împletiți cu munca, dar eu nu mă plângeam niciodată. Mulțumeam Bunului Dumnezeu pentru fiecare bănuț agonisit, pentru fiecare zi dăruită.

Pe Ioan l-am cunoscut la noi în sat, într-una din vizitele pe care le făcea surorii sale. Era tehnician veterinar, un băiat chipeș care mi-a intrat imediat în suflet. La douăzeci de ani ne-am căsătorit. Soțul era mândru de mine că eram harnică și strângătoare. Veneau în vizită doctori din capitală care se ospătau din mâncarea mea. Plecau mulțumiți, cu desăgile pline de bunătăți adunate din grădina noastră unde aveam solarii de căpșuni, care dădeau rod din primăvară până toamna târziu. Dar cel mai mult iubeam florile. Căsuța noastră era plină de flori, grădinița și aleile erau împodobite cu flori multicolore.

Toată viața am alergat: pentru casă, pentru noi, să avem, să nu ducem lipsă. Am avut trei băieți. S-a schimbat roata vieții, mama a avut doar fete. Spun că am avut, deoarece pe cel mijlociu l-am pierdut pe 1 iunie 2004, într-un accident de mașină. Se întorcea acasă, după trei ani de muncă în străinătate, împreună cu soția și băiețelul de un an și două luni, cu planuri mărețe. Când s-a pornit la drum l-am rugat să nu  se grăbească, să se odihnească… Dar totul parcă a fost în zadar. La douăzeci de kilometri de casă, în Vlădeni, au avut un groaznic accident de mașină în urma căruia băiatul și nora au decedat. A rămas în urmă nepoțelul, cu grave probleme de sănătate, pe care m-am chinuit să îl salvez. Mi-am petrecut următorii doi ani prin spitale, rugându-mă de doctori și de Bunul Dumnezeu să dăruiască însănătoșire micuțului și să mi-l lase în viață. Totul a fost în zadar. După un an și opt luni de suferință, nepoțelul s-a stins sub ochii mei. Durerea era sfâșietoare, deznădejdea îmi otrăvea existența, lacrimi amare curgeau neîncetat din ochii mei. Pierderea unui copil este cea mai mare durere pe care o poate avea un părinte. Pierderea unui copil este devastatoare. Este una dintre cele mai dificile experiențe pe care un părinte poate să le îndure. Suferința continuă zile, săptămâni, luni sau chiar ani. În timp ce unele emoții pot fi exprimate ușor față de cei apropiați, alte emoții precum vinovăția, regretul sau frica, nu sunt transpuse niciodată în cuvinte. Când cineva la care ținem, moare, punem sub semnul întrebării sensul vieții noastre. Ne vin în minte foarte multe „de ce?”-uri, care uneori par chiar incontrolabile. Mare parte din identitatea unei mame este creată în relație cu copilul pierdut. Când îți pierzi un copil, pierzi inocența surâsului sau pierzi puritatea gândurilor și sentimentelor sale, pierzi speranța, visurile, așteptările… Iar eu nu am pierdut unul, ci trei, pentru că toți au fost copiii mei.

Dar cum necazurile nu vin singure, în aprilie 2006 s-a stins și soțul meu, iubirea mea, sensul vieții mele. Ceilalți doi băieți, plecați în străinătate, se împărțeau între mine și familia lor. Era greu pentru mine, dar mult mai greu era pentru ei. Nopți nedormite, întrebări fără răspuns, regrete, dor, durere toate și-au pus amprenta pe existența mea și au adus în viața mea boala. Boala cruntă și nemiloasă cu care conviețuiesc de șaisprezece ani, boala care îmi răpește din independență puțin câte puțin. În iunie 2006, tremuratul mâinii stângi s-a agravat, mă dureau mușchii și eram mai înceată, mă deplasam cu greutate în fiecare dimineață. După un control la medicul neurolog am primit groaznica veste: aveam Parkinson. Doamna doctor mi-a ascultat povestea, m-a îmbărbătat, mi-a prescris tratament, iar eu m-am reîntors în singurătatea casei mele. Eram speriată și confuză, nu știam prea multe de această boală. Am aflat în timpul internările ce au urmat la Spitalul de Recuperare Sfântul Gheorghe din Botoșani, că Parkinsonul este o tulburare de mișcare, o boală neurologică cronică, degenerativă, care afectează sistemul nervos central. În timp i-am cunoscut toate fețele, i-am cunoscut toate manifestările, i-am cunoscut otrava. Mersul nesigur cu pași mici, tremorul, pierderea echilibrului, durerile musculare, lipsa mirosului, anxietatea, oboseala, transpirațiile abundente, căderile, pe toate le-am învățat în acești ani de conviețuire. Când oboseam mă odihneam citind o carte sau vizionând un film. Uneori mai ațipeam câteva minute și o luam iarăși de la capăt.

În anul 2017 am primit vizita doamnei Emilia-Paula Zagavei, președinta ASOCIAȚIEI BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI. Viața mea s-a schimbat mult în urma acestei vizite. Am participat la două proiecte ale asociației, la Botoșani, proiecte care ne-au învățat cum să devenim prieteni cu boala. Specialiști din diferite domenii ne-au vorbit despre boală, despre modalitățile de a trăi mai bine. La unul din proiecte, care a avut și ore de terapia ocupațională am învățat să fac diverse obiecte de hârtie, să pictez pe sticlă, să confecționez globuri, să fac rame din sfoară. Acest proiect m-a ajutat foarte mult să pot merge mai departe, deoarece acasă am început să pictez, să confecționez flori din hârtie, să îmbrac icoane și fotografii cu rame de sfoară, să fac tablouri cu materiale textile. Așa, timpul mi-a trecut mult mai ușor, nu mă mai gândeam la boală și durerea sufletească. Când au început proiectele online ale asociației, am învățat să intru pe Zoom și am participat la orele de kinetoterapie, psihoterapie, nutriție și discuțiile cu ceilalți membri.

Pe lângă boala Parkinson am adunat și alte boli, dar am învățat că viața trebuie trăită cu bune și cu rele, am învățat să supraviețuiesc și să merg mai departe. Coronavirusul a schimbat total mersul lucrurilor, am căzut în depresie la început, dar mai apoi m-am ridicat și am reușit să o înving. Am învățat să trăiesc în armonie cu singurătatea mea, uneori aud liniștea cum îmi vorbește. Mă mișc greu, cad uneori, uit, tremur, sunt plină de dureri, dar trăiesc. Îmi iubesc viața așa cum este, cu bune, cu rele…

Îmi plâng copilașii plecați, îi alint pe cei rămași. Dumnezeu este bun și ne ajută să trecem și peste boala asta, să ne ducem crucea pe care am primit-o. Mă rog LUI și îi mulțumesc în fiecare dimineață că îmi dă șansa să văd soarele, să îmi aud copiii, să mă mișc. Cred că necazurile și suferința au făcut să apară această boală din senin, că nu știe nimeni cum și de ce ne alege pe câte unul dintre noi. Nu mai am lacrimi să plâng durerea care m-a măcinat atâta amar de ani, dar merg mai departe.

Vreau să trăiesc!

Sfat: Fiți luptători, învingeți frica, luați medicația, intrați pe zoom, iubiți-vă.