Ce sunt bolile neurologice degenerative?


   Bolile neurodegenerative sunt afecțiuni incurabile și debilitante care duc la degenerarea progresivă și/sau moartea celulelor nervoase. Acestea cauzează probleme de deplasare (numite ataxii) sau de funcționare mentală (numite demențe).

   Boala neurodegenerativă este termenul generic pentru o serie de condiții care în principal afectează neuronii creierului uman. Neuronii sunt structurile care construiesc sistemul nervos, care include creierul și măduva spinării. În mod normal, neuronii nu se reproduc și nu pot fi înlocuiți, astfel că, atunci când se deteriorează sau mor, nu pot fi înlocuiți de organism.

  Această moarte neuronală este de obicei progresivă și ireversibilă, provocând o serie de efecte sau repercusiuni de severitate variabilă, care pot varia de la neafectarea simptomatică la provocarea pierderii progresive a facultăților mentale și/sau fizice și chiar la moarte (de exemplu, datorită stopului cardiorespirator, una dintre cele mai frecvente cauze de deces în aceste tipuri de afecțiuni).

 Bolile neurodegenerative sunt una dintre cele mai frecvente și relevante cauze ale handicapului, deoarece neurodegenerarea progresivă va sfârși prin a determina limitarea funcțiilor și incapacitatea progresivă de a face față cerințelor de mediu, necesitând suport extern și diferite grade de ajutor.


Cauze posibile


   Cauzele acestui tip de tulburări sau boli pot fi multiple, cu un număr mare de factori care le pot influența aspectul. Originea în cauză va depinde în mare măsură de boala neurodegenerativă despre care vorbim. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, cauzele specifice apariției acestor patologii sunt necunoscute.

   Unele cauze se găsesc în bolile virale care nu sunt încă vindecabile și care afectează sistemul nervos, în prezența unor modificări în sistemul autoimun, în traume sau în accidente cerebrovasculare (în cazul demenței vasculare), în prezența unor tumori.. O altă cauză ar fi excesul de un exces de: Corpuri Lewy, plăci beta-amiloide sau încurcături neurofibrilare la unele demențe, deși nu se cunoaște motivul apariției lor. Multe dintre aceste boli sunt genetice.


Cele mai frecvente tipuri de boli neurodegenerative


   Există un număr mare de boli și tulburări care pot provoca degenerarea și moartea ulterioară a neuronilor din sistemul nostru nervos. 

   Demențele și bolile neuromusculare sunt de obicei cele mai cunoscute și mai frecvente. Printre cele mai răspândite boli neurodegenerative sunt: 

Boala Parkinson

Alzheimer 

Scleroza multiplă 

Scleroza laterală amiotrofică

Coreea huntington

Demența cu corpi Lewy.


Boala Parkinson reprezintă o afecțiune cronică care se datorează degenerării neuronale progresive cu apariția inițială a deficitelor motorii urmate de cele non motorii de tip senzitiv, cognitiv și comportamental.


Scleroza multiplă

Scleroza multiplă scade calitatea transmiterii semnalului nervos prin afectarea tecii de mielină și expunerea fibrei nervoase.

Privind patogenia bolii, sistemul imun propriu organismului atacă învelișul protectiv de mielină al fibrelor nervoase și produce transmiterea defectuoasă a semnalelor nervoase de la creier către restul corpului.


Scleroza laterală amiotrofică (SLA), cunoscută și ca boala lui Lou Gehrig sau boala lui Charcot, reprezintă o boală ce implică moartea neuronilor specifică. În Regatul Unit al Marii Britanii, termenul de boala neuronului motor (BNM) este utilizat de obicei, în timp ce alții folosesc acest termen pentru un grup de cinci afecțiuni, dintre care SLA este cea mai comună. SLA se caracterizează prin rigiditate musculară, spasme musculare și agravarea treptată a slăbiciunii cauzată de pierdere musculară. Aceasta duce la dificultate de vorbire, înghițire și eventual respirație.


Correa Huntington sau boala Huntington (BH) este o afecţiune neuro-degenerativă progresivă ereditară, care se manifestă prin afectarea mişcărilor (coree), afectare cognitivă şi tulburări comportamentale. Cel mai frecvent boala debutează în jurul vârstei de 30-40 de ani. Afecțiunea neurodegenerativă progresivă este cauzată de expansiunea genei HD de pe cromozomul 4.


Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă, care determină deteriorarea progresivă a capacităților cognitive pâna la pierderea autonomiei bolnavului.



Demența cu corpi Lewi

Demența cu corpi lewi  este cauzată de acumularea unor depozite de proteine, numite corpi Lewy în regiunile corticale implicate în procesele cognitive, memorie sau capacitatea decizională și în structurile cerebrale profunde, precum ganglionii bazali, responsabili de controlul și facilitarea mișcării.