Voluntariat

De ce sa fii voluntar?

Probabil ți-ai pus cel puțin o dată întrebarea „Cu ce mă ajută dacă sunt voluntar?” sau „Care este importanța voluntariatului?”. 

Dacă iți dorești să dobândești experiența profesională, dar nu vrei să aplici pentru un internship sau pur și simplu ți-ar placea sa lucrezi in folosul comunitatii te poti implica in activitati de voluntariat. Pe langa experienta pe care implicarea in voluntariat  ti-o va oferi, vei putea adauga in CV-ul tau elemente care sa te diferentieze de alti candidati. 

Iata mai jos cateva motive:

1. Poti cunoaste tineri de varsta ta, cu aspiratii sau dorinte asemanatoare si de la care poti invata;

2. Iti poti dezvolta abilitatile sociale si practice. 

"Voluntariatul poate demonstra abilitati si competente care pot fi dificil de observat in timpul interviului. Implicarea in activitati de voluntariat poate spune foarte multe despre dedicarea si implicarea unui candidat in problemele sociale" - Bec Miller, Head of SEEK Volunteer.

3. Poti descoperi ce te pasioneaza

4. Poti contribui la societatea in care traiesti

5. Iti poate oferi un start in cariera

6. Voluntariatul este aproape echivalentul muncii platite.

95% dintre angajatori considera ca voluntariatul valoreaza la fel de mult ca un job platit in CV-ul unui candidat. In plus, daca activitatile de voluntariat a fost realizata intr-un domeniu care este relevant pentru job-ul dorit, 85% dintre respondenti o vor considera similara cu un job obisnuit.

7. Un push in fata celorlalti candidati. Actiunile de voluntariat reprezinta un avantaj in CV-urile candidatilor.


Legea voluntariatului

Legea nr. 78/2014 sau Legea Voluntariatului a fost promulgata in 2014 si precizeaza ca experienta de voluntar va fi considerata experienta profesionala daca aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite


Cele mai importante aspecte din Legea Voluntariatului actualizata

- Ce este voluntariatul? Voluntariat se considera orice activitate de interes public intreprinsa in domenii precum: arta si cultura, sport si recreere, educatie si cercetare, protectia muncii, sanatate, asistenta sociala, religie, activism civic, drepturile omului, ajutor umanitar si/sau filantropic, dezvoltare comunitara si dezvoltare sociala.


- Pe durata perioadei activitatii de voluntariat si la incheierea actiunii de voluntariat, organizatia in cadrul careia s-a efectuat voluntariatul elibereaza un certificat de voluntariat, care include si un raport de activitate.


- Voluntariatul se desfasoara pe baza unui contract incheiat in forma scrisa. Contractul trebuie sa fie insotit de o fisa de voluntariat si o fisa de protectie a voluntarului.


- Daca la concursurile organizate pentru ocuparea uui post, doi sau mai multi candidati obtin punctaje egale, institutiile publice, angajatorii persoane fizice sau juridice pot acorda punctaj suplimentar candidatilor care au in CV si activitati de voluntariat.


Contractul de voluntariat

Pentru a putea desfasura activitati de voluntariat este nevoie de un contract de voluntariat care va fi incheiat intre voluntar si organizatia-gazda.

Contractul de voluntariat trebuie sa contina urmatoarele informatii

a) datele de identificare ale ambelor parti din contract

b) o descriere a activitatilor care urmeaza sa fie prestate de voluntar

c) timpul si perioada in care se vor desfasura activitatile

d) ce dreptul si obligatii au ambele parti

e) stabilirea cerintelor profesionale, a abilitatilor sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sanatate

f) conditiile de reziliere a contractului

Potrivit legii voluntariatului, contractul de voluntariat inceteaza in urmatoarele conditii:

a) la expirarea termenului stabilit in contract, respectiv la data cand munca stabilita contractuala a fost finalizata;

b) de comun acord;

c) cand compania isi inceteaza activitatea;

d) in caz de reziliere a contractului.


Certificatul de voluntariat

Certificatul de voluntariat se elibereaza la finalul activitatii de voluntariat si reprezinta actul care dovedeste experienta acumulata de voluntar. Acesta trebuie sa contina urmatoarele elemente:

a) datele de identificare ale organizatiei in care se desfasoara voluntariatul si care va emite certificatul

b) numarul de inregistrare si data emiterii certificatului

c) numarul de inregistrare si data contractului de voluntariat

d) numele, prenumele si datele de identificare ale voluntarului

e) perioada si numarul de ore de voluntariat

f) numele si prenumele coordonatorului voluntarilor

g) numele si prenumele reprezentatului legal al organizatiei

h) mentiunea „Voluntarul si organizatia emitenta sunt responsabili pentru veridicitatea datelor si informatiilor cuprinse in acest certificat”.

Fisa de voluntariat

Fisa voluntarului contine descrierea in detaliu a tipurilor de activitati pe care organizatia si voluntatul au convenit ca se vor desfasura pe parcursul contractului de voluntariat.